Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

1

Adag: 2 sütőtepsi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Krumpliételek, Receptek, Tejmentes, Tojásos ételek,

Az a megtiszteltetés ért, hogy az ovis ballagók tarisznyájába (köztük a kislányomnak is) én sütöttem a pogácsát. És ha már pogácsa, akkor hadd egyen a kisfiam is, így tejmentes változatot sütöttem, méghozzá egy egyszerű, de nagyon finom változatot.


Hozzávalók

– 50 dkg liszt
– 3 tojás
– 20 dkg főtt tört burgonya (ehhez kell 1 babérlevél és kevés őrölt kömény)
– 18 dkg Vénusz tejmentes margarin
– 20 g só
– 2,5 dkg élesztő
– pici cukor
– a kenéshez 1 tojás
– a szóráshoz szezámmag


Elkészítés

Először is a burgonyát megfőzöm babérleveles és köményes sós vízben.
Amikor kihűlt, krumplinyomón összetörtem.
Ezután minden hozzávalót belemérek egy tálba, az élesztőt sem futtattam fel külön, csak belemorzsoltam.
Géppel alaposan kidolgoztam (legalább 20 percig), majd félretettem pihenni. 20 perc múlva a szokásos módon meghajtogattam (négyzet alakúra nyújtom a tésztát, majd egyharmadát fentről középre hajtom, egyharmadát lentről középre, végül jobbról és balról is ugyanígy teszek). Ismét pihentetés, 20 perc múlva újabb hajtogatás. Ezután megint pihent 20 percet.
Ekkor kinyújtottam kb 1,5 ujjnyi vastagra, és derelyeszaggatóval rácsokat húztam a tetejére.
A legkisebb pogácsaszaggatómmal (kb 3 cm) apró pogácsákat szúrtam ki a tésztából, és sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket.
2 sütőtepsinyi lett belőle. Az első adag pihent 20-25 percet, addig a sütőt 200 fokra előmelegítettem. Sütés előtt megkentem egy egész felvert tojással, megszórtam szezámmaggal, és 15 perc alatt megsütöttem.
Ha az alja kezd színt kapni, már jó is. Ha a tetejét nem tartom elég pirosnak, 1,5 perc hőlégkeveréssel sütöm még a végén.
Milyen szépen sorakoznak 🙂
A második tepsivel hasonlóképpen jártam el. Nagyon finom, dobozban napokig elálló pogácsa készült így, azt hiszem, rendszeres vendég lesz nálunk 🙂