Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 70 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Mostanában kicsit kalandozóbb, kísérletezőbb kedvemben vagyok, és bevásároltam párféle lisztet, többek között tk tönkölybúzát is. Mondhatom, egyáltalán nem bántam meg, és jobbnál jobb kenyerek születtek belőlük mostanában. Mint pl a mai is.
Hozzávalók
- 25 dkg öregtészta
- 2 dl víz
- 0,7 dl tej (helyettesíthető vízzel)
- egy fél kávéskanál cukor
- 1 dkg élesztő
- 30 dkg liszt (BL 55)
- 20 dkg tk tönkölyliszt
- egy csipet aszkorbinsav
- 2 evőkanál olaj
- egy csapott evőkanál só
Elkészítés
Alapja a Limara féle fehér kenyér, annyi módosítással, hogy a fehér liszt (BL 55) egy részét tönköllyel helyettesítettem. Mindent kimértem a dagasztótálba, nem futtattam az élesztőt, ment az is a többi hozzávalóval együtt. Jó kis tésztát gyúrt a masina 15-20 perc alatt, ami egy órát pihent meleg helyen.
Mivel soknak tartottam a tésztát, kb. negyedét elvettem, és zsemléket sütöttem belőle.
A maradékot ezután formáztam, sütőpapírral bélelt jénaiba ment, és pihent még 50 percet.
Félúton pengével bevágtam a tetejét, és előmelegítettem a sütőt 220 fokra. Fedő alatt sült 25 percig, majd fedő nélkül újabb 20 percig.
Sütés után rácsra téve hagytam kicsit hűlni, és hallgattam, ahogy szépen cserepesedik 🙂
Laza, nagylyukú, igazán finom és laktató kenyér lett belőle.