Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ha itt a tavasz, és elérhető a friss répa és zöldborsó, badarság lenne kihagyni egy finom, zsenge borsólevest. Alig kell hozzá pár dolog, villámgyorsan kész és nagyon finom 🙂
Hozzávalók (3 tányér leveshez)
- egy nagyobb répa, ízlés szerint fehérrépa is (és a zeller sem rontja el)
- egy fej fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- fél karalábé
- 3 kisebb krumpli
- 1,5 dl zöldborsó
- só, bors
- késhegynyi tárkony
- egy babérlevél
- csipet őrölt köménmag
Elkészítés
A répát félbevágom, majd vékony karikákra (ugyanígy a fehérrépát is). A karalábét (és a zellert) falatnyi kockákra vágom, ahogy a krumplit is. A vöröshagymát félbevágom, a fokhagymát pedig alaposan megpucolom. A krumplin és a fokhagymán kívül mindent megpirítok egy evőkanálnyi olajon.
Amikor már nagyon finoman illatozik, felöntöm vízzel, beleteszem a fokhagymát és a krumplit is. Ízesítem sóval, borssal, tárkonnyal, babérlevéllel és köménymaggal, beleszórom a zöldborsót is (ha nincs szezonja vagy éppen nincs otthon friss, a mirelit legalább olyan jó), és fedő alatt kb. 15-20 perc alatt mindent puhára főzök.
Még melegen tálalom, és ízlés szerint tejföllel lágyítok rajta.