Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 10 db
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Gondolom, nem árulok el nagy meglepetést, hogy ennek a receptnek az eredetét is Limaránál kell keresni. Egy kevés módosítást eszközöltem rajta, különösen a hajtogatáson, de ezt mindjárt írom is.
Hozzávalók
- 15 dkg öregtészta
- 40 dkg liszt (BL 55)
- 1,5 teáskanál só
- pici aszkorbinsav
- 1,5 dl tej
- 0,4 dl víz
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 0,4 dl olaj
Elkészítés
Ahogy már megszoktuk, az öregtésztát kiveszem a hűtőből legalább 30 perccel felhasználás előtt, hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. Közben a tejet megmelegítem, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. A dagasztótálba minden hozzávalót kimérek, majd beleöntöm a felfutott élesztőt, és belecsipkedem az öregtésztát is. Jó 20 percig dagasztom, majd egy kilisztezett edénybe félreteszem meleg helyre, kelni.
Egy szűk óra alatt a tészta duplájára kel.
Olyan vékonyra nyújtom lisztezett felületen, amilyenre csak tudom. Felcikkezem 10 darabra, és a rövidebb oldalánál kezdve egyesével feltekerem őket.
Sütőpapíros tepsire teszem őket, nem túl közel, mert legalább duplájukra fognak kelni még (én itt dupla adagot kevertem be, ezért van a képen 2*10 db).
Ezután újabb 40 percet pihennek a kiflik, közben a sütőt 210 fokra előmelegítem. Közvetlenül sütés előtt megszentelem alaposan a kifliket vízzel, és 17-20 perc alatt szép barnára, ropogósra sütöm őket.
Frissen melegében, teavajjal megkenve abbahagyhatatlan 🙂