Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
A fasírt általában borzasztó hálás étel: viszonylag kevés munkával kismillió féle felhasználása lehetséges: lehetnek belőle partifalatkák, szendvicsbe mehet szeletelve, egy finom körettel főétel lehet, de akár jövet-menet bekapkodva nasiként is elfogy.
Én most kétféle verzió mutatok: a főételt és a partifalatokat.
Hozzávalók
- 0,5 kg darálthús (sertés, nem baj, ha van benne némi zsírosabb hús is, hogy ne legyen fűrészpor szárazságú készen)
- egy kisebb fej vöröshagyma
- egy egész tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- egy evőkanál darált pirospaprika
- ízlés szerint só, bors, petrezselyemzöld
- 2 többnapos zsemle (vagy 3 szelet régebbi kenyér)
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A körethez
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- személyenként 1 nagyobb krumpli
- ízesítéshez vegeta, bors, rozmaring
Tartármártáshoz
- egy kisdoboz tejföl (2 dl)
- egy evőkanál majonéz
- egy kávéskanál mustár
- só, bors
- pár csepp citromlé
- egy kávéskanál cukor
Elkészítés
A zsemlét (vagy kenyeret) leáztatom langyos vízbe, és hagyom, hogy jól megszívja magát. Az a jó, ha kicsit szikkadtabb, de ha csak friss van otthon, az is jó lesz.
Közben a darálthúst kézzel összekeverem a többi hozzávalóval.
Alaposan kinyomkodom a vizet a zsemléből, és hozzámorzsolom a husihoz.
Megnyalom az ujjamat, hogy elég ízes-e (nem baj, ha jó ízes, de sós ne legyen).
Ha igen, enyhén nedves kézzel kis gombócokat formázok, és megforgatom őket zsemlemorzsában.
Egy ujjnyi olajon kis lángon mindkét oldalán legalább 6-8 percig megsütöm.
Néha megmozgatom, hogy ne ragadjon le.
Konyhai papírtörlőre szedem, hogy felitassam a felesleges zsiradékot.
A sütés után megmaradt ízes olajat nem öntöm ki, felhasználom a krumplihoz. Ehhez leöntöm a tiszta részét az olajnak egy edénybe, a maradékot egy száraz papírtörlővel kitakarítom (nem mosom el, de nem ám :o)), és visszaöntöm egy részét a serpenyőbe. Nem kell sok, épp csak annyi, hogy a kockára vágott hagymát puhára tudjam párolni benne.
Ha puha, a kis kockára (kb 2*2 cm) vágott krumpli is mehet bele.
Ízesítem vegetával, borssal, és többszöri mozgatás mellett ropogósra sütöm a krumplit. A legvégén megszórom egy kis rozmaringgal és kész.
Tartármártással kínálom. Ehhez kézi habverővel a tejfölben elkeverem a majonézt, mustárt, sót, borsot, kevés cukrot, esetleg pár csepp friss citromlevet.
Ha pedig partifalatkákat szeretnék, egyszerűen csak falatnyira vágom az egyébként sem túl nagy golyókat, és egy fogpiszkálóval rászúrok paprikát, sajtszeletet, vagy amit csak szeretnék; pirosarannyal egy kis színt is adok neki.