Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2/3 sütőtepsi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Nem kábítok senkit: ez egy elég macerás sütemény, nem árt némi gyakorlat hozzá, ráadásul még legalább egy éjszakára hűtőbe is kell tenni, mielőtt neki lehet esni. Viszont ha mindezt kibírjuk, akkor gyermekkorom kedvenc süteményét kapjuk, ami miatt még jobban várok minden családi eseményt és ünnepet, mert ilyenkor dupla adagot készítek belőle 🙂
Az egyik legkedvesebb sütim, gyerekkorom óta bármikor, bármennyit meg tudtam enni belőle. Cserébe elég macerás, és iszonyú kupival jár – pedig ha valaki, akkor én aztán tényleg azt szeretem, ha a konyhám olyan tiszta, mint a patika. Úgyhogy gondolhatjátok, mennyire telitalálat a recept, ha mindezek ellenére rendszeresen készül nálunk ez a finomság 🙂
Hozzávalók
A tésztához
- 2 evőkanál méz
- 2 kanál kakaópor
- 2 egész tojás
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- ½ kávéskanál szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
A krémhez
- 2 csomag vaníliapuding
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter tej
- 20 dkg cukor
- 20 dkg margarin
A kemény mázhoz
- 1 tortabevonó
- 2 evőkanál olaj
A csillogó fekete mázhoz
- 10 dkg teavaj
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 3 evőkanál tej
Elkészítés
A tészta elkészítésével kezdem: a liszten kívül minden hozzávalót egy hőálló edénybe teszek.
Jöhet a második lap, annak a tetejére a másik fele a krémnek, a végén a legszebb lap zárja a sort.
A tetejére csokimázat teszek (az alaprecept szerint 1 tortabevonót gőz felett megolvasztunk, a végén 2 evőkanál olajat teszünk bele. Mikor elkezd szilárdulni, akkor tesszük a sütemény tetejére), én ma egy bolti megoldást választottam (mikróban pár percig alacsony, max 300 watt fokozaton megmelegítem, hogy ne legyenek benne darabkák, és szépen simára elkenem a süti tetején egy kanál hátuljával). Ez a csokimáz ropogós, kissé kemény lesz.
10 dkg teavajat, 10 dkg porcukrot, 3 evőkanál holland kakaóport és 3 evőkanál tejet kimérek egy kisebb edénybe, és elkezdem összeolvasztani őket. Amikor már szép sima, félreteszem, és időnként megkeverve hagyom langyosra hűlni. Ekkor egyengetem el a mázat a sütemény tetején. Hűtőbe teszem és pár órát hagyom pihenni. Nagyon szép fényes, szinte fekete máz lesz így belőle, én ezt a verziót szeretem legjobban 🙂
TIPP: próbáld ki a grízes mézes krémest is, szeretni fogod 🙂