Barion Pixel

Citromos mákos húsvéti kalács

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 2 közepes kalács

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Nálunk a húsvét elmaradhatatlan része az édes kalács, ezt esszük a sonka-kolbász-tojás mellé is. Idén egy kis csavart rejtettem a tésztába, és megbolondítottam egy kis citrommal és mákkal, na meg egy kis mazsolával. Csodálatos kombináció lett, illatos, ízes, látványos. Gyakran visszatérő vendég lesz az asztalunkon, ebben biztos vagyok.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin
  • 20 dkg tej
  • 5 dkg víz
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál mák
  • 5 evőkanál mazsola
  • 1 tojás a kenéshez

 

Elkészítés

Először is a mazsolát kevés vízbe áztassuk be, hogy ne a tésztából vonja majd el a nedvességet.

A lisztet belemérem az üstbe, majd minden egyéb hozzávalót is sorban: a sót, cukrot, tojást, langyos margarint és tejet, a langyos vizet is. Az élesztőt sem futtatom fel, csak belemorzsolom a tálba. Géppel elkezdem összedolgozni. Legalább 15 percig dagasztom, majd a végén belereszelem a citrom héját (ügyeljünk rá, hogy kezeletlen citromot válasszunk! Ha ebben nem vagyunk biztosak, inkább a levéből tegyük csak bele), és ekkor adom hozzá a mákot és a lecsepegtetett mazsolát is. Még 5 percig dagasztom, majd langyos helyen a duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát elfelezem, és az így kapott két adagot 4-4 darabra osztom (ha hármas fonás a tervünk, akkor 4-4 helyett 3-3 darabra osszuk). Bucira formázom őket, és hagyom 10 percig pihenni.

Ezután kb. 40 cm hosszú hengereket formázok belőlük, és négyes (vagy hármas) fonással megfonom a kalácsokat. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket egymás mellé, és azonnal lekenem mindkét kalácsot tojással (egy egész tojást ütök fel, villával habosra keverem, és azzal kenem meg).

35-40 percig kelnek újra (23-24 fokos helységben), közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Közvetlenül sütés előtt ismét lekenem őket a tojással, és 30-35 perc alatt gyönyörű aranybarnára sütöm.

A citrom illata már sütés közben ínycsiklandozóan betölti az egész konyhát, alig győztük kivárni, hogy végre vágható legyen 🙂

Tipp

Mák nélküli verzióját is megtalálod citromos fonott kalács néven az oldalon.

Sütés előtt, tojással való lekenés után finoman meg lehet hinteni őket kristálycukorral is, nagyon szép lesz tőle a kalács teteje.

Citrom helyett használhatunk narancsot is, de annak is figyeljünk oda a héjára!

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!