Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 közepes kalács
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Nálunk a húsvét elmaradhatatlan része az édes kalács, ezt esszük a sonka-kolbász-tojás mellé is. Idén egy kis csavart rejtettem a tésztába, és megbolondítottam egy kis citrommal és mákkal, na meg egy kis mazsolával. Csodálatos kombináció lett, illatos, ízes, látványos. Gyakran visszatérő vendég lesz az asztalunkon, ebben biztos vagyok.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 6 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg margarin
- 20 dkg tej
- 5 dkg víz
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál mák
- 5 evőkanál mazsola
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
Először is a mazsolát kevés vízbe áztassuk be, hogy ne a tésztából vonja majd el a nedvességet.
A lisztet belemérem az üstbe, majd minden egyéb hozzávalót is sorban: a sót, cukrot, tojást, langyos margarint és tejet, a langyos vizet is. Az élesztőt sem futtatom fel, csak belemorzsolom a tálba. Géppel elkezdem összedolgozni. Legalább 15 percig dagasztom, majd a végén belereszelem a citrom héját (ügyeljünk rá, hogy kezeletlen citromot válasszunk! Ha ebben nem vagyunk biztosak, inkább a levéből tegyük csak bele), és ekkor adom hozzá a mákot és a lecsepegtetett mazsolát is. Még 5 percig dagasztom, majd langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát elfelezem, és az így kapott két adagot 4-4 darabra osztom (ha hármas fonás a tervünk, akkor 4-4 helyett 3-3 darabra osszuk). Bucira formázom őket, és hagyom 10 percig pihenni.
Ezután kb. 40 cm hosszú hengereket formázok belőlük, és négyes (vagy hármas) fonással megfonom a kalácsokat. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket egymás mellé, és azonnal lekenem mindkét kalácsot tojással (egy egész tojást ütök fel, villával habosra keverem, és azzal kenem meg).
35-40 percig kelnek újra (23-24 fokos helységben), közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Közvetlenül sütés előtt ismét lekenem őket a tojással, és 30-35 perc alatt gyönyörű aranybarnára sütöm.
A citrom illata már sütés közben ínycsiklandozóan betölti az egész konyhát, alig győztük kivárni, hogy végre vágható legyen 🙂
Tipp
Mák nélküli verzióját is megtalálod citromos fonott kalács néven az oldalon.
Sütés előtt, tojással való lekenés után finoman meg lehet hinteni őket kristálycukorral is, nagyon szép lesz tőle a kalács teteje.
Citrom helyett használhatunk narancsot is, de annak is figyeljünk oda a héjára!