Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nálunk a menü szenteste hagyományosan bajai halászlével kezdődik, töltött káposztával folytatódik, és mindenféle sült húsokkal zárul – ami után értelemszerűen jön még a desszert(ek sora).
Éppen ezért igyekszünk úgy tartalékolni az erőnkkel, hogy ne egy napra jusson minden meló. Ez az étel már előző nap is elkészíthető, kimondottan jót tesz neki egy nap állás.
Hozzávalók
- 2 egész csirkemell (kb. 90 dkg)
- só, bors,
- zöldfűszerek: rozmaring, petrezselyemzöld, bazsalikom, oregánó ízlés szerint
- 30 dkg reszelt sajt
- egy kis doboz tejföl fele
- 2 púpos evőkanál liszt
- 2 tojás
- 20 dkg szeletelt bacon
- kenéshez vaj, zsemlemorzsa
Elkészítés
A sült hús alapja a szép csirkemell (ha tehetem, házit veszek, vagy termelői piacon szerzem be):
A csirkemellet falatnyi kockára vágom, ízesítem sóval, borssal, és félreteszem kicsit.
A tejfölt elkeverem a liszttel csomómentesre
Majd mehet bele a tojás, és kevés só, bors és az apróra vágott zöldfűszerek is.
Végül 20 dkg reszelt sajtot is teszek bele. Az egészet ráöntöm a húsra, és szépen eldogozom, hogy mindenhová jusson a mártásból.
A püspökkenyér formát kivajazom, megszórom zsemlemorzsával.
Belefektetem a bacon szeleteket úgy, hogy túlnyúljanak a széleken.
Majd beleegyengetem a husit is.
A kilógó bacon szeleteket visszahajtogatom, hogy mindenhol fedjék a húst.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem 45 percre.
Ekkor az egészet kifordítom egy tepsire, rászórom a maradék reszelt sajtot.
Még jó 15-20 percre visszateszem, hogy a bacon is ropogósra sülhessen, és a sajt is szépen elolvadjon, megbarnuljon.
Sütőből kivéve hagyom legalább 20 percet pihenni, és csak utána (vagy még jobb, ha hidegen) szeletelem fel.