Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 személyre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Gondoltad volna, hogy fasírtot nemcsak húsból lehet nagyon finoman elkészíteni, hanem hús-zöldség kombinációban is? Sőt, tisztán zöldségekből is nagyon finom – ez a cukkini fasírt bizonyítja is 🙂
Hozzávalók
- 50 dkg cukkini
- 5 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd (1,5 dkg) fokhagyma
- Ízlés szerint só, bors
- Bazsalikom, petrezselyemzöld
- 1 kifli (vagy kb. 5 púpos evőkanál zsemlemorzsa)
- 1 evőkanálnyi zsemlemorzsa a forgatáshoz
- A sütéshez olaj
Elkészítés
A cukkinit nagylyukú sajtreszelőn lereszelem, lesózom és félreteszem. A kiflit (vagy zsemlét, esetleg kenyeret) langyos vízbe leáztatom, ezt is félreteszem.
A vöröshagymát apró kockára vágom (vagy kislyukú reszelőn lereszelem, bár nekem ez a macerásabb megoldás. Nagyobb mennyiségnél még a késes aprító is szóba jöhet), a fokhagymát összezúzom.
Jó 30 perc pihentetés után a cukkinit nagyon alaposan kinyomkodom, majd ugyanezt teszem a kiflivel is. Hozzáadom a hagymákat, ízesítem a fűszerekkel, és fasírt állagúra gyúrom. Ha igényli, adok hozzá zsemlemorzsát is. Az a lényeg, hogy a gombócok, amit a masszából gyúrok, ne essenek szét, stabilak legyenek sütés közben.
A fasírtokat kívülről megforgatom zsemlemorzsában, ettől lesz jó ropogós a széle, és meleg, de nem forró olajban (annyi, ami ellepi) mindkét oldalát 3-3 perc alatt aranybarnára sütöm. A sütési idő persze függ a fasírtok nagyságától is. Én akkorákat készítettem, ami felnőttnek kényelmesen 2-3 falat.
Főételként, köretként, de akár egy jó kis szendvicsben is megállja a helyét. Egy finom mártogatóssal, tartármártással csodálatos könnyű nyári étel 🙂
TIPP
Kirándulásra is bátran elvihető, hiszen nem romlékony.
A cukkinikrémlevest próbáltad már? 🙂