Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 személyre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ha már javában tart a cukkini szezon, nagy kár lenne kihagyni egy finom cukkinikrémlevest. Frissen melegen is fogyasztható, hidegen pedig igazán kellemes frissítő nyári finomság.
Hozzávalók
- 50 dkg cukkini
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Kevés olaj
- 7 dl húsleves alaplé (vagy víz ételízesítővel)
- Ízlés szerint só, bors
- 10 dkg (vegán) tejföl
- 2 púpos evőkanál liszt
- 3 dl víz
Elkészítés
A vöröshagymát kockára vágom, és a zsiradékon (ami lehet akár zsír is) kevés sóval üvegesre párolom.
Csak ekkor adom hozzá a felkockázott fokhagymát (nem kell túl apróra vágni egyiket sem, mert úgyis turmixoljuk, de sokkal jobban kijönnek az ízek, illatok, ha nem egészben teszem a levesbe), és újabb 2 perc alatt összepirítom. Csak ezután adom hozzá a kb. falatnyira vágott cukkinit (amit előtte természetesen alaposan megmostam, és mindkét végét levágtam), felöntöm az alaplével (ha ez nincs kéznél, lehet víz is ételízesítővel, vagy akár vegetával is), sóval-borssal ízesítem, és 10 perc alatt puhára főzöm.
Ekkor óvatosan botmixerrel leturmixolom (vigyázat, forró!), felöntöm a maradék vízzel és visszateszem a tűzre.
A tejfölben a lisztet egy kézi habverővel elkeverem, és 2 merőkanálnyit a levesből szép lassan, folyamatos keverés közben hozzákeverek. Ezt az egészet óvatosan visszacsorgatom a levesbe, jól elkeverem benne, rottyantok rajta még egyet, és ha elég sűrű és ízes is, zárom is el és tálalom.
TIPP
- Tálalható levesgyönggyel is, de én jobban szeretem pirított kenyérkockával
- Kevés reszelt sajt vagy ropogósra pirított húsos szalonna is remekül fel tudja dobni
- a cukkini tócsnit próbáltad már?