Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Idén nyáron már saját termesztésű cukkinit eszünk. Ez azért fontos, mert egyrészt így mindannyian végigcsodálhatjuk, ahogy a természet az icipici magból kész növényt varázsol, másrészt így pontosan tudjuk, mit eszünk. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy ilyen gyönyörűséges virággal kápráztat el bennünket a cukkini 😊
Az egyik kedvenc elkészítési formánk a tócsni, vagy lepcsánka. Ez alapvetően reszelt burgonyából készül, és ezer néven nevezik. Hívják úgy is, hogy bandurák, bere, beré, berét, berhe, bramborák, cicedli, cicege, görhöny, hadi rántotta, harula, huláble, kremzli, kolompéros bütyi, krumplibaba, krumplimálé, lapcsánka, lapotya, lapsi, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, picskedli, ragujla, recsege, röszti, rösti, taccs, tócsi, toksa. Én most egy kicsit átvariáltam, és szezonnak megfelelően cukkinivel dobtam fel. Sokkal könnyebb étel lett így, ráadásul diétásabb is. Meleg nyári napon egy jó kis mártogatóssal komplett ebéd, húsevőknek pedig remek köret is lehet.
Hozzávalók
- 50 dkg cukkini
- 15 dkg burgonya
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A mártogatóshoz (opcionális):
- 150 g tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- késhegynyi só, kevés bors
- 1 kávéskanál kapor
Olaj a sütéshez
Elkészítés
A cukkinit és a burgonyát lereszelem (nagylyukú sajtreszelőn), lesózom, és hagyom 30 percet állni. Alaposan kinyomkodom, villával hozzákeverem az összes többi hozzávalót, és meleg, de nem forró olajban közepes lángon kisütöm. Kb. egy púpos evőkanálnyit teszek bele, azt fél cm vastagra szétlapítom villával, és 3-3 perc alatt sütöm ki mindkét oldalát. Közben bekutyulom a mártogatóst, és nem győzzük enni 🙂
Grillezve próbáltad már? Kóstold meg a grillezett cukkinit is: https://degeszpocak.hu/grillezett-cukkini/