Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A sajtgolyó receptje már többször is szembe jött velem, csak valahogy nem volt még érkezésem, hogy kipróbáljam. Aztán egyszer éppen cukkinis tésztát akartam készíteni, és épp volt itthon egy kisebb cukkinim, amikor megláttam ezt a receptet. Rögtön tudtam, hogy a tészta ugrott, sajtgolyó fog készülni 🙂 . Én fél adaggal kezdtem, de 2 személynek elég is ennyi.
Hozzávalók
- 25 dkg cukkini
- 1 kisebb tojás
- 10 dkg reszelt sajt (lehet tejmentes is)
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés zsemlemorzsa
+ A panírozáshoz, sütéshez: zsemlemorzsa, 2 tojás, olaj
Elkészítés
A cukkínit nagylyukú sajtreszelőn lereszelem, kicsit megsózom, és 20 percre félreteszem. Közben lereszelem a sajtot is.
Amikor már jól kiengedte a levét a cukkini, alaposan kinyomkodom, beleütöm a tojást, ha kell még (nem), akkor utánasózok, borsozok, és rányomom a fokhagymát.
Egy villával összekeverem az egészet, hozzáadva a sajtot is. Nekem túl hígnak tűnt, ezért pár kanál zsemlemorzsát is szórtam bele.
Diónyi golyókat formáztam belőlük, majd a szokásos módon (zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa) bepaníroztam őket.
Bő olajban kisütöttem, majd konyhai papírtörlőre tettem, hogy felitassam a felesleges olajat. Rizzsel komplett étkezés, de tartármártással akár egy gyors sör/borkorcsolya is lehet belőle.