Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: könnyű
Sokáig ha a gombára gondoltam, csak a csiperke (vagy champion, esetleg sampion) gomba jutott eszembe. Na jó, hallottam már a laskáról is, meg a légyölő galócáról ugye, mert annak olyan szép pettyes a kalapja. De soha nem állnék neki, hogy a családnak én magam szedjek – szerintem mindenki jól jár ezzel így 🙂 A portobello gombával azonban csak nemrég ismerkedtem meg, de állíthatom: hosszú távra belopta magát a konyhámba 🙂 Mindenre jó, amire a fehér csiperke, elvégre közeli rokonok. A portobello nem más, mint a barna csiperkegomba nagytestvére. Valóban nagy, mert 13-15 cm-esre is megnő, de mégis csinosabb a barna kalapjával. Tölteni remekül lehet, gyakorlatilag bármivel. Most egy darált húsos tölteléket mutatok nektek, próbáljátok ki!
Hozzávalók
- fejenként 3 grillezni való gomba
- 30 dkg paradicsommártásos darált hús (mint a lasagne esetében)
- 2 evőkanál olaj
- Pici só
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Ha igazán egyszerűvé akarom tenni a dolgomat (márpedig általában ez a cél 🙂 ), akkor szép nagy gombafejeket választok. Ez lehet fehér csiperke vagy akár ez a most választott portobello gomba is. Én általában meghámozom, aztán folyóvíz alatt gyorsan átöblítem. De álljunk meg egy szóra!
Hámozni vagy nem hámozni? – ez itt a kérdés!
Hámoztam eddig, amíg meg nem tudtam, hogy akkor kell csak megfosztani a gombát a héjától, ha az foltos, barnás. Tudjátok, miért? Mert a héjában található az emésztési folyamatát megkönnyítő anyag, a cellulóz. Ezen kívül sok hasznos tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint (D és B vitamin) is raktároz a héjában és a héja alatt, amit a pucolással eltávolítanánk. Ne tegyük hát, elég egy erre szánt kefével, papírtörlővel vagy konyharuhával letörölgetni (forrás). A mosásnál is ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk, hanem csak egy gyors tusolással tisztítsuk meg az esetleges szennyeződésektől, és máris vághatjuk a kívánt méretre és formára!
Szóval miután tiszták a gombafejek, egy olajjal nagyon vékonyan átkent edénybe teszem őket. Ha nem kellően egyenesek a fejek, és billegnek, egy apró darabot levágok róla, hogy stabilan és egyenesen álljanak, hogy a töltelék ne folyjon majd ki belőle. Egy pici sóval megszórom és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom 15 percre.
Nem kell megijedni, a fejek közepén megjelenik a sütés végére egy kis folyadék (a kisülő víz az, hiszen a gombának nagyon magas a víztartalma).
Ezt kiöntöm, majd minden kalapba egy nagy evőkanálnyi darált húsos mártást teszek. Ez ugyanaz a mártás, mint a lasagne esetében.
Megszórom reszelt sajttal (természetesen ez növényi sajt, ha diéta miatt ügyelni kell rá), és további 10 percre visszatolom a sütőbe.
Az utolsó 5 percre grill fokozatra kapcsolok, hogy a sajt szépen megpiruljon. Szerintem komplett étkezésként is megállja a helyét, de tetszőleges körettel is tálalható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!