Barion Pixel

Lasagne házilag

Szerző:

Tejmentes receptek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Tésztafélék

Adag: 4-5 főre

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: könnyű

 

Kapcsolatunk hajnalán (főiskolások voltunk) férjem sokszor nyűgözött le azzal, hogy sütött-főzött nekem. Többek között lasagne-t is. Jó, az még a klasszikus bolti tészta-por alap kombinációból készült, de az évek során kifejlesztettünk egy olyan mártást, ami nagyon jól bevált, és ma már csak ezzel készül a lasagne. Mutatom is, hogyan!

 

Hozzávalók

A mártáshoz

  • 5 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes (8-10 dkg) sárgarépa
  • 1 kis darab (5 dkg) fehérrépa
  • 0,5 dl olaj
  • 5 dl házi paradicsomlé
  • 1 nagy dobozos (150 g) sűrített paradicsom konzerv
  • 2 kockacukor
  • Ízlés szerint só, bors
  • 1 kávéskanál morzsolt majoranna
  • 1 kávéskanál morzsolt oregánó
  • 1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
  • 50 dkg darált hús (lehet tisztán sertés comb vagy lapocka, de lehet felesben marhahússal is)

 

A tésztához

  • 3 egész tojás
  • 30 dkg liszt

 

A tetejére

  • 30 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés

A tésztával kezdem, mert annak kell a legtöbb idő. Először is a tojásokból a liszttel kemény, jól kezelhető, nem ragacsos tésztát gyúrok.

Egy tiszta konyharuhával letakarva félreteszem pihenni egy félórára-órára. Ekkor lisztezett felületen átgyúrom, és újra félreteszem. A húshoz még mindig nem nyúlok, a tésztáé a főszerep ekkor még 🙂

Kb. 30 perc pihentetés után kinyújtom a tésztát.

Ha van tésztagépem, az sokat könnyít, de nélküle sem nagy ördöngősség. Nem nyújtom túl vékonyra, legalább 2 mm vastag legyen a tészta. Félreteszem szikkadni a kinyújtott, de még fel nem vágott tésztát.

Most készítem el a mártást: az olajon az apróra vágott vöröshagymát, a nagyon apróra vágott répát és fehérrépát addig pirítom, míg finom illat tölti be az egész konyhát, és a hagyma is szépen megpuhul. Az apróra vágott fokhagymát csak ekkor adom hozzá, pár pillanat elég neki, különben megég és keserű lesz. Ha szeretjük a zöldségdarabokat érezni a lasagne-ben, már jöhet is a következő lépés. Ha inkább a selymes, sima állagot szeretjük, a zöldséges alapot öntsük fel egy pici vízzel, és botmixerrel turmixoljuk simára.

Ekkor jöhet rá a darált hús: lepirítjuk a zöldségeken, majd felöntöm a (házi) paradicsomlével, és ízesítem a fűszerekkel, a paradicsom konzervvel, és a pici cukorral (elhagyható, de nekem ez a pici kell bele). Folyamatos keverés közben addig főzöm, amíg besűrűsödik a szaftja. Ha szükséges, kevés vízzel lehet hígítani.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra, és visszatérek a tésztához. Éles késsel vagy tésztavágóval tetszőleges, nagyobb darabokra vágom a tésztát.

Fogok egy hőálló edényt (esetünkben egy 40*20 cm-es tepsit), levés olajjal meglocsolom az alját, és egy réteg tésztát lefektetek. Nem baj, ha kis átfedés van benne. Erre jöhet egy réteg a darálthúsos mártásból, majd a következő réteg tészta.

Addig folytatom, míg elfogy a tészta és a mártás is, ügyelve, hogy tésztával zárjam a szinteket.

Előmelegített sütőbe tolom 30 percre, majd megszórom a reszelt sajttal, és újabb 10 percre visszatolom. Ha szeretjük a kicsit roppanósra sült sajtot, az utolsó pár percben meg is grillezhetjük kicsit. Még forrón tálalom.

 

Jó  étvágyat!

 

TIPP

  • Ahogy a receptből is kiderül: mi nem teszünk bele besamel mártást. Aki szereti, tegyen nyugodtan, nekünk anélkül is nagyon finom 🙂
  • Ha már nekiállunk, csináljunk a darált húsos mártásból dupla adagot – a fagyasztóban elfér, és amikor ennénk, csak elő kell venni.
  • A tésztát is elkészíthetjük előre, kiszárítva hónapokig eláll a kamrában, és csak ki kell főzni.

 

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!