Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4-5 főre
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: könnyű
Kapcsolatunk hajnalán (főiskolások voltunk) férjem sokszor nyűgözött le azzal, hogy sütött-főzött nekem. Többek között lasagne-t is. Jó, az még a klasszikus bolti tészta-por alap kombinációból készült, de az évek során kifejlesztettünk egy olyan mártást, ami nagyon jól bevált, és ma már csak ezzel készül a lasagne. Mutatom is, hogyan!
Hozzávalók
A mártáshoz
- 5 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes (8-10 dkg) sárgarépa
- 1 kis darab (5 dkg) fehérrépa
- 0,5 dl olaj
- 5 dl házi paradicsomlé
- 1 nagy dobozos (150 g) sűrített paradicsom konzerv
- 2 kockacukor
- Ízlés szerint só, bors
- 1 kávéskanál morzsolt majoranna
- 1 kávéskanál morzsolt oregánó
- 1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
- 50 dkg darált hús (lehet tisztán sertés comb vagy lapocka, de lehet felesben marhahússal is)
A tésztához
- 3 egész tojás
- 30 dkg liszt
A tetejére
- 30 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A tésztával kezdem, mert annak kell a legtöbb idő. Először is a tojásokból a liszttel kemény, jól kezelhető, nem ragacsos tésztát gyúrok.
Egy tiszta konyharuhával letakarva félreteszem pihenni egy félórára-órára. Ekkor lisztezett felületen átgyúrom, és újra félreteszem. A húshoz még mindig nem nyúlok, a tésztáé a főszerep ekkor még 🙂
Kb. 30 perc pihentetés után kinyújtom a tésztát.
Ha van tésztagépem, az sokat könnyít, de nélküle sem nagy ördöngősség. Nem nyújtom túl vékonyra, legalább 2 mm vastag legyen a tészta. Félreteszem szikkadni a kinyújtott, de még fel nem vágott tésztát.
Most készítem el a mártást: az olajon az apróra vágott vöröshagymát, a nagyon apróra vágott répát és fehérrépát addig pirítom, míg finom illat tölti be az egész konyhát, és a hagyma is szépen megpuhul. Az apróra vágott fokhagymát csak ekkor adom hozzá, pár pillanat elég neki, különben megég és keserű lesz. Ha szeretjük a zöldségdarabokat érezni a lasagne-ben, már jöhet is a következő lépés. Ha inkább a selymes, sima állagot szeretjük, a zöldséges alapot öntsük fel egy pici vízzel, és botmixerrel turmixoljuk simára.
Ekkor jöhet rá a darált hús: lepirítjuk a zöldségeken, majd felöntöm a (házi) paradicsomlével, és ízesítem a fűszerekkel, a paradicsom konzervvel, és a pici cukorral (elhagyható, de nekem ez a pici kell bele). Folyamatos keverés közben addig főzöm, amíg besűrűsödik a szaftja. Ha szükséges, kevés vízzel lehet hígítani.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra, és visszatérek a tésztához. Éles késsel vagy tésztavágóval tetszőleges, nagyobb darabokra vágom a tésztát.
Fogok egy hőálló edényt (esetünkben egy 40*20 cm-es tepsit), levés olajjal meglocsolom az alját, és egy réteg tésztát lefektetek. Nem baj, ha kis átfedés van benne. Erre jöhet egy réteg a darálthúsos mártásból, majd a következő réteg tészta.
Addig folytatom, míg elfogy a tészta és a mártás is, ügyelve, hogy tésztával zárjam a szinteket.
Előmelegített sütőbe tolom 30 percre, majd megszórom a reszelt sajttal, és újabb 10 percre visszatolom. Ha szeretjük a kicsit roppanósra sült sajtot, az utolsó pár percben meg is grillezhetjük kicsit. Még forrón tálalom.
Jó étvágyat!
TIPP
- Ahogy a receptből is kiderül: mi nem teszünk bele besamel mártást. Aki szereti, tegyen nyugodtan, nekünk anélkül is nagyon finom 🙂
- Ha már nekiállunk, csináljunk a darált húsos mártásból dupla adagot – a fagyasztóban elfér, és amikor ennénk, csak elő kell venni.
- A tésztát is elkészíthetjük előre, kiszárítva hónapokig eláll a kamrában, és csak ki kell főzni.