Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nem mondom, hogy ez az étel akkor is remek választás, ha váratlanul toppannak be vendégek, mert nincs kész hipp-hopp (vagyis de, de állnia kell legalább pár órát, jobb esetben egy éjszakát a hűtőben tálalás előtt). Viszont ha előre tudjuk, hogy készülnünk kell, már előző nap elkészíthető, és a nagy napra egy gonddal kevesebb jut csak 🙂
Hozzávalók
- 40 dkg trappista sajt (vagy bármilyen, a lényeg, hogy jó zsíros legyen)
- 8-10 szelet szalámi
- 3 egész tojás
- 3-4 szál újhagyma
- 10 dkg teavaj
- egy tömlős sajt
- só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítés
A sajtot mikróban a legkisebb fokozaton folyékonyra melegítem (nem szabad sürgetni, mert akkor kívül megég és kemény lesz, belül meg nem olvad el). Míg ez elkészül (legalább 20 perc, néha érdemes megfordítani a sajtot, hogy mindenhol egyenletesen olvadjon), meglangyítom a vajat, és belekeverem a karikára vágott hagymát, és a 3 keményre főzött tojást (ehhez először hosszában, majd keresztben is összevágom tojásszeletelővel a tojásokat). Belekeverem a tömlős sajtot is, ízesítem sóval, borssal, petrezselyemmel (vagy amivel csak akarom).
Ez az étel tipikusan jó értékmentésre, vagyis ha van pár falat maradék ebből-abból (jó, a körömpörkölt nem feltétlen jó erre…), azt mindet el lehet tüntetni a töltelékben.
Ha a sajt már puha, óvatosan kinyújtom (a kezemre vigyázok elsősorban, mert a sajt forró; aztán arra is, hogy lehetőség szerint ne lyukadjon ki) téglalap alakúra, olyan vékonyra, ahogy tudom.
Ráfektetem a szalámi szeleteket (én most fokhagymás szalámit választottam, de lehet akár bacon is, vagy sonkás szalámi), megkenem a tojásos-vajas masszával.
A hosszabb oldalán kezdve szorosan feltekerem. Alufóliába csomagolom (mint egy hatalmas szaloncukor :o)), és megy a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap szeletelhető, és akár magában, akár pirítóssal, vagy körettel is fogyasztható.