Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A lecsóhoz többféle családi legenda társul nálunk, épp ezért előszeretettel fogyasztjuk mindenféle formájában (például cukkinis lecsóként is). És hogy ne csak nyáron élvezhessük, tegyük el télire is, hálásak leszünk érte 🙂
Hozzávalók (1 db 7 dl-es üveghez)
- 40 dkg paradicsom (minél lédúsabb és édesebb, annál jobb lesz a végeredmény)
- 30 dkg paprika (színes paprikával mutatós lesz)
- Kevés zsiradék
- 1 kávéskanál só
- 1 kockacukor
- 2 késhegynyi nátrium-benzoát vagy szalicil
Elkészítés
Megmosom a paradicsomot, kivágom a szárát, és nagyobb falatnyi cikkekre vágom. A paprikát kicsumázom, és szintén falatnyira vágom.
A zsiradékon kevés vízzel és a sóval először a paprikát párolom félig puhára, majd hozzáadom a paradicsomot is. Nem kell teljesen készre főzni, még éppen roppanjon a fogam alatt, de azért ne is kelljen majd sokáig szöszölni vele felbontás után. Hozzáadom a cukrot is (épp csak egy kockányi kell, hogy jobban kijöjjenek az ízek), végül a nátrium-benzoátot (vagy szalicilt), egy utolsó keverek rajta, és a forró vízzel kimosott, fertőtlenített üvegbe öntöm. Celofánnal lezárom, kupakkal rögzítem, és a paradicsomléhez hasonló módon száraz dunsztban hagyom kihűlni. Télen csak előveszem, frissen dinsztelt hagymára ráöntöm (esetleg egy kis darab füstölt kolbásszal, tojással és/vagy virslivel gazdagítom), pár perces összefőzés után már tálalom is, mint a frisset.
Ugye, milyen egyszerű 🙂
TIPP
akár már a dinsztelt hagymával is elrakhatjuk az üvegbe, nem fogja elrontani 🙂