Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 18 db
Elkészítési idő: 1,5 órán percen belül
Nehézségi fok: könnyű
A madeleine (vagy mádlen) egy nagyon finom, látványos, mégis egyszerűen elkészíthető teasütemény. Ahogy sok más hasonlóan csinos és ízletes finomságot, ezt a desszertet is a franciáknak köszönhetjük. A monda szerint Lotaringiából, Stanislaw Leszczynski herceg otthonából indult világhódító útjára. Történt ugyanis, hogy a herceg XV. Lajost látta vendégül (aki történetesen a herceg húgának volt a férje), melyre természetesen nagyon pazar lakomával készült. Az ínycsiklandó fogásokat egy különleges desszerttel koronázták volna meg – csakhogy a konyhán támadt vita miatt a szakács még az édesség elkészülte előtt dühösen elhagyta a helyiséget. A vendéglátó szerencséjére, na meg a mi nagy örömünkre 🙂 , egy leleményes szobalány, Madeleine Paulmier épp jelen volt, és megmentette az igencsak kínos helyzetet: elkészítette a nagymamájától tanult aprósüteményt. A nemes társaságnak annyira ízlett a teasütemény, hogy gyorsan híre ment egész Versailles-ban, majd Franciaországon át világszerte kedvelt édesség vált belőle. (Forrás: nlc.hu és mindmegette.hu)
Az eredeti alap recept természetesen vajat használ (használjatok ti is bátran, ha tehetitek), én azonban egy tejmentes változatot mutatok meg nektek.
Hozzávalók
- 10 dkg margarin (vagy vaj)
- 8 dkg cukor (ennek fele vagy akár az egész is lehet vaníliával ízesített kristálycukor)
- 1 zacskó vaníliáscukor (elhagyható, ha nem szereted, vagy eleve ízesített kristálycukrot használsz)
- 2 egész tojás
- 10 dkg liszt
- ½ zacskó sütőpor
- 1 csipet só
Csokimázhoz:
Használhatsz sima étcsokit (megolvasztod, belemártod, rácsra teszed száradni), vagy készíts csokimázat: kis lángon főzz össze 5 dkg cukrot egy evőkanálnyi holland kakaóporral és 1 evőkanálnyi vízzel. Ha már jól megolvadt és a cukor sem látható benne, picit húzd félre, és amikor épp csak kezd dermedni, mártsd bele a madeleine-eket, és tedd őket rácsra dermedni.
Elkészítés
Ahogy a legjobb dolgok általában, ez a sütemény is egyszerűen, könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető, és mindig garantált vele a siker. Nem kell hozzá sok alapanyag, sem évtizedes konyhai tapasztalat, elegendő a jó sütőforma, hogy a süti elérje a jólismert kagyló formát, és odafigyelni arra, hogy ne süssük túl. Én a sütéshez szilikon formát használok, mert nem kell kikenni sütés előtt, és ahogy kisült egy adat, máris újratölthető, és sorozatgyártásban készülhetnek a finomságok. Merthogy ahogy sül, úgy fog fogyni, szóval a gyorsaság igenis számít. Léteznek fém sütőformák is, ezeket minden sütés előtt ki kell kenni, és tepsire rakva billegnek is, ezért rácsra kell egyesével pakolászni őket, ami csak növeli a macerát, így én ezt a megoldást nem használom.
Az elkészítése pofonegyszerű: a margarint (vagy vajat) szobahőmérsékletűre melegítem. Nem szabad folyósra hevíteni, éppen jó, ha lágy lesz. Közben a tojásokat a sóval és cukorral gépi habverővel fényesre dolgozom. Hozzáadom a margarint, és még pár percig géppel összekeverem. Ezután óvatosan hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet (ebbe teszem a vaníliás cukrot is, ha teszek bele), és beteszem a hűtőbe. Legalább 15 percet töltsön hűvösön, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. El lehet készíteni előre is a tésztát (nálam előfordult, hogy egy egész éjszakát is a hűtőben töltött sütés előtt), hogy meggyorsítsuk a folyamatot.
A sütés: a lehűlő margarintól kanállal adagolhatónak kell lennie, ha még túlságosan lágy, tegyük vissza egy időre. Ha a tésztánk kellően megdermedt, melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütéssel 180 fokra. A madeleine formát töltsük meg kb 2/3 részig a tésztával.
Nem kell sokat foglalkozni a tészta elrendezésével, a sütőben önállóan felveszi a kívánt formát 🙂 Nem szabad túlsütni, ahogy eléri a szép aranysárga színt, és a tészta kezd keményedni, már kész is. Ez nálam villanysütőben 10-12 perc sütést jelent. A készresült teasütiket tegyük rácsra hűlni (vigyázat, nagyon forró!), és már mehet is a sütőbe a következő adag 🙂
TIPP
Ízlés szerint lehet díszíteni is a kész madeleine-eket: lehet őket kókusszal megszórni, de akár a tésztájába reszelhetünk citrom- vagy narancshéjat is (persze ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy kezeletlen gyümölcsöt használjunk).
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Brigi