Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nyári melegben sokszor csak valami egyszerű, könnyű ebédre vagy vacsorára vágyunk. Ilyenkor is igyekszem idényzöldségeket használni, hiszen azok frissek és könnyen elérhetők is. Ez a paradicsomos cukkini saláta minden szempontból tökéletes választás, külön előnye pedig, hogy 5 percen belül összeállítható. Ugye, hogy mindent tud, amit tudnia kell? 🙂
Hozzávalók
- 20 dkg cukkini
- 15 dkg paradicsom
- 5 dkg lilahagyma
- 10 dkg mozzarella (vagy feta sajt, akár vegyesben is)
- Ízlés szerint só (jól feldobja a fűszeres, mint a medvehagymás só), frissen őrölt bors
- ½ kávéskanál oregánó és majoránna
- Kevés olaj
Elkészítés
Nyáron az egyik kedvenc zöldségem a cukkini. Rendkívül sokféleképpen felhasználható, könnyen emészthető, és még az alakunknak is jót tesz 🙂 Ha szívesen megismernél további cukkinis ételeket is, itt találod őket egy csokorba szedve: receptgyűjtemény cukkinire
Na de kanyarodjunk vissza ehhez a pillanatok alatt összedobható paradicsomos cukkini salátához. Ehhez a cukkinit először is alaposan megmosom és meghámozom. Mindkét végét levágom, és az egyik oldaláról is épp csak annyit, hogy ha deszkára fektetem, stabilan álljon, le billegjen rajta. Ezután a hámozókéssel vékony szeletekre vágom a cukkinit (ugye, milyen sokoldalú ez a kis eszköz? Teljesen szabályos, 1,5 mm vékony szeleteket lehet vágni, és plusz mosogatást sem igényel, mintha zöldséggyalut használnánk 🙂 ). Ha zsenge a cukkini és nem zavarnak a magok, akkor benne hagyom, de ki is vágható, ha épp úgy jobban szereted. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek (én szeretem a fűszeres olajakat, például fokhagymásat vagy medvehagymás olajat használok, ezzel is feldobva az ételek ízét), és a vékony cukkiniszeleteket 2 perc alatt nagy lángon átforgatom benne. Nem kell, hogy teljesen puhára süljenek, én személy szerint szeretem, ha még egy kissé roppan a zöldség a fogam alatt. Kevés sóval és borssal, majoránnával ízesítem.
A paradicsomot (amit ráadásul a saját kertünkben szedtünk, mint ahogy a cukkinit is – igazi DIY fogás 🙂 )falatnyi cikkekre vágom, a mozzarellát szintén falatokra, a lilahagymát félkörökre, és egy tálban óvatosan összekeverem őket.
Fűszerezem sóval, borssal és oregánóval, majd a cukkini csíkokra halmozom, és már tálalom is. komplett fogásként is megállja a helyét, de grillezett húsokhoz köretként is csodálatos.
TIPP
Megszórhatjuk magvakkal is, amiket előzőleg száraz serpenyőben megpirítunk (tökmag, napraforgó, szezámmag, lenmag, stb.)
Ha hús nélkül nem tudjuk elképzelni az étkezésünket, pirítsunk bacon kockákat a tetejére
Jó étvágyat kívánok,
Brigi