Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 20 db
Elkészítési idő: 1,5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Az egyik legnagyobb múzsám a konyhában a kislányom. Remek ötletei és elképzelései vannak, klassz ételeket szokott kitalálni, kreatív a megvalósításban, merész az ízek párosításában. Vagy csak kér valamit, amit látott valahol, és hát ugye, együtt bármit meg tudunk valósítani 🙂 mint ezt a kelt tésztás pizzás csigát is, amit a suliba kívánt vinni. Hát így váljon valóra minden kívánsága!
Hozzávalók a tésztához
- 30 dkg liszt
- 10 g só
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- ½ kávéskanál bazsalikom
- ½ kávéskanál oregánó
- 2 evőkanál (olíva)olaj
- 1,8 dl víz
A töltelékhez
- 150 g sűrített paradicsom (ez lehet házi paradicsomlé vagy konzerv is)
- ½ kávéskanál bazsalikom
- ½ kávéskanál oregánó
- ½ kávéskanál majoranna
- Pici só, bors
- 20 dkg reszelt sajt (diéta esetén mentes, mint a Violife, egyébként bármilyen)
Elkészítés
A tésztát a szokott módon összeállítom: a lisztbe belemérem az összes száraz hozzávalót (az élesztőt sem szoktam már felfuttatni, csak belemorzsolom), majd hozzáadom a langyos vizet, és egy ruganyos, de a tál szélétől könnyedén elváló tésztát gyúrok belőle (vagy géppel jó 10 perc alatt dolgoztatom ki). Félreteszem 40 percre, langyos helyre, hogy duplájára keljen.
Közben elkészítem a tölteléket: a paradicsompürében elkeverem a zöldfűszereket, sót és borsot:
Lereszelem a sajtot is. Az időközben megkelt tésztát kb. 40*40 cm-es téglalap alakra nyújtom (jó vékonyra, az az igazi). Megkenem a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy mindenhová egyenletes jusson belőle:
Elegyengetem a reszelt sajtot is, majd lazán feltekerem, mint a kakaós csigát. Nem szabad túl szorosra, mert nemcsak a tészta fog még kelni sütés közben, hanem az olvadó sajtnak is kell majd a hely. Kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágom, csinosra elegyengetem a csigákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, egymástól tisztes távolságra.
Félreteszem 15 percre, közben a sütőt előmelegítem 210 fokra. Alsó-felső sütéssel 15 perc alatt ínycsiklandó, illatozó pizzás csigákká válnak, amik frissen is nagyon finomak, és másnap az uzsonnástáskában is jó szolgálatot tesznek. Teszteltük 🙂
TIPP
Ha ráérős vagyok, és szeretném az ízeket még jobban fokozni, a pizzához használt hagymás paradicsomos alapot főzök tölteléknek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!