Barion Pixel

Sütés nélküli erdei gyümölcsös torta

Szerző:

Gluténmentes, Tejmentes receptek, Tojásmentes, Édes vétkek, Villámétkek, Összes recept, Torták

Adag: 6 szeletes (16 cm-es) zsúrtorta

Elkészítési idő: 30 percen belül (+várakozás)

Nehézségi fok: könnyű

Mikor belevágtam a tej-, cukor- és lisztmentes diétába, azt gondoltam, hogy onnantól kezdve soha többet nem ehetek egy jó kis tortát. Ezzel szemben az igazság az, hogy kis odafigyeléssel remekül diétába illeszthetőek a különböző desszertek is, csak meg kell találni hozzá a megfelelő alapanyagokat. Ez az erdei gyümölcsös gyönyörűség pedig akkor is elkészíthető, ha épp nem diétázunk, mutatom is, hogyan.

Hozzávalók

  • 10 dkg keksz
  • 10 dkg margarin (vagy teavaj)
  • 25 dkg vegyes piros gyümölcs (lehet mirelit is, de akkor szűrőben hagyjuk kiolvadni, hogy minél kevesebb felesleges lé maradjon)
  • 1 csomag Dr. Oetker Expressz zselatin fix
  • 5-8 dkg cukor (vagy 2 evőkanál folyékony édesítőszer) a gyümölcskocsonyába
  • 3 dkg cukor (vagy Eritrit) a tejszínhabba
  • 3 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone

Elkészítés

Pár megjegyzést engedjetek meg elöljáróban:

  • a keksz lehet bármilyen, amilyet szeretsz: nálam ez régebben zabkeksz volt, most épp gluténmentes és cukormentes keksz (Gullon Chip Choco gluténmentes vegán keksz)
  • a tejszín lehet hagyományos, tejalapú habtejszín, én Schlagfix vegán habkrémet használtam
  • a mascarpone is lehet a hagyományos, ha azonban fontos a tejmentesség, válaszd te is a Schlagfix mascarpone jellegű krémet

Amikor az ízlésünk és diétánk szerinti alapanyagokat beszereztük, már nincs is más dolgunk, mint összeállítani a tortát, és várni a tálalásra 🙂

A piros gyümölccsel kezdem. Az egyharmadát késes darálóba teszem, ledarálom, és félreteszem. Nem kell, hogy teljesen pépes legyen, annál jobb, ha pár szem gyümölcs még felismerhető marad benne. A többi gyümölcsöt felteszem főni. Nem adom hozzá folyadékot, az a cél, hogy elfője a levet, amit engedett (ha mirelitet használunk), illetve hogy minél kevesebb plusz folyadék maradjon benne. Ízesítem cukorral (vagy folyékony édesítővel), és addig főzöm, míg elkezd sűrűsödni. Ekkor elkeverem benne a Zselatin fix felét (egy picit kiveszek a gyümölcsből, és kézi habverővel csomómentesre keverem, csak utána adom hozzá a többihez), és még pár percig főzöm. Végül félreteszem hűlni, időnként megkevergetve, hogy gyorsítsam a lehűlést.

Ekkor elkészítem a torta alapját. Ehhez a kekszet késes darálóval összeaprítom, és kézzel beledolgozom a puha vajat (vagy margarint). A tortaforma aljába sütőpapírt teszek, ezen elegyengetem a kekszes masszát, és hűtőbe teszem, amíg elkészül a krém.

A krémhez felverem a hűtőhideg tejszínhabot cukorral (vagy eritrittel), és félreteszem. A mascarponet felverem gépi habverővel, és hozzáadom a tejszínhabot. Elfelezem a krémet, egyik felét félreteszem, a másikhoz hozzáadom a ledarált gyümölcsöt és a maradék Zselatin fixet. Ha mindez kész, jöhet is a torta összeállítása!

A forma oldalára belülről sütőpapírt teszek, hogy a krém majd ne tapadjon a formához és könnyen leválasztható legyen tálalásnál, valamint ne száradjon ki a hűtőben. A kekszes alapra rétegezem a darált gyümölcsös mascarponés krémet, és egy kanál hátuljával lesimítom. Erre a rétegre kerül a fehér krém, amit szintén lesimítok. Végül a kihűlt és dermedni kezdő gyümölcskocsonyát is elegyengetem a torta tetején, és hűtőbe teszem pár órára (ez a várakozós rész a legnehezebb 🙂 ).

Tálalás előtt leveszem a tortaformát, és óvatosan lehúzom a sütőpapírt. Egymástól szépen elváló rétegeket kapunk, ami nemcsak a szemünknek kellemes, hanem büntetlenül a diétánkba is illeszthető 🙂

Jó étvágyat!

Ha ízlett, próbáld ki a tökéletes linzert receptemet is: https://degeszpocak.hu/tokeletes-linzer-mentesen/



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!