Barion Pixel

Tökéletes linzer mentesen

Szerző:

Gluténmentes, Tejmentes receptek, Édes vétkek, Összes recept

Adag: kb. 50 db

Elkészítési idő: 1,5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Karácsony közeledtével sorra veszem azokat a sütiket, amik elmaradhatatlanok az ünnepi asztalról nálunk. Ilyen a mézes krémes (recept itt: https://degeszpocak.hu/mezes-kremes/), a grízes mézes (recept itt: https://degeszpocak.hu/grizes-mezes-kremes/)és a hókifli (recept itt: https://degeszpocak.hu/hokifli/). Mindegyiket imádom, idén azonban miattam a glutén- és cukormentesség is szempont. Így már jóval nehezebb, de nem lehetetlen a sütemények előállítása 😊 Mutatom is, melyik lesz mostantól az én kedvenc karácsonyi desszertem.

Hozzávalók

  • 30 dkg rizsliszt (vagy finomliszt)
  • 20 dkg (tej)mentes margarin (vagy vaj)
  • 12 dkg eritrit (vagy 10 dkg kristálycukor)
  • 1 db tojás (L-es méret)
  • 3 g szódabikarbóna
  • A kenéshez egy tojás, a szóráshoz pár kanálnyi darált dió

Elkészítés

A mentes linzer elkészítése nem bonyolultabb, mint a hagyományosé, csak az alapanyagokat kell jól megválasztani. Ebben az esetben rizslisztet és eritritet használtam, és a margarin is tejmentes volt. Természetesen a recept működik hagyományos alapanyagokkal is, ezért írtam oda a mennyiségeket a hozzávalókhoz. Először is a száraz anyagokat kimérem egy tálba, majd jöhet a puha margarin és a tojás. Kézzel, gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. A rizsliszt miatt sokkal szemcsésebb, morzsálódósabb a tészta, nem kell megijedni tőle.

Folpackkal lefedve hűtőbe teszem legalább fél órára (az sem baj, ha egy éjszaka lesz belőle). A hűtőből kivéve hagyom pár percig kiengedni a linzertésztát, és elfelezem a mennyiséget (így könnyebb dolgozni vele). Ha nagyon törik, meleg kézzel kissé átdolgozom. Kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyra, és tetszés szerinti kiszúróval mintákat vágom belőle.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket.

Ennél a résznél többféle megoldás létezik:

  • Úgy döntök, hogy nem cifrázom, és minden linzer önálló életet fog élni. Ebben az esetben ahogy esik, úgy puffan alapon kiszaggatom a tésztát, és mehetnek a sütőbe
  • Dönthetek úgy is, hogy lekvárral töltöm. Ekkor ugyanannyi teli mintás linzer kell, mint lyukas közepű, mert egészen egyszerűen így mutat jól. Itt kell egy kicsit matekozni, de ennyi belefér. Ráadásul a kiszúrt közepeket is kisütöm, mert azok olyan kellemes, egyfalatnyi nagyságúak, jövet-menet is be lehet kapni őket (mondjuk ez változó, hogy előnynek vagy inkább hátránynak éljük meg, ez vérmérséklet és/vagy önuralom kérdése 😊 )
  • Az sem elhanyagolható a döntésnél, hogy esetleg csokimázzal vonjuk be a tetejét – ennél a verziónál csak arra kell figyelni, hogy minden mintából pontosan párban szúrjunk ki (bár ha véletlenül páratlanra sikerül, akkor sincs katasztrófa, legfeljebb minőségellenőrzésre hivatkozva a páratlanokat el lehet pusztítani 😊 )
  • Lehet darált dióval is megszórni sütés előtt (csodás finomság lesz belőle, elárulom). Ha ezt szeretnénk, ugyanúgy kell eljárnunk, mint a második lehetőségnél, de a középen kiszúrt linzereket sütés előtt megkenjük egy felvert tojással, és megszórjuk darált dióval.

Szóval ha megvan a hogyantovább, és az összes linzer a kellő számban és formában sütőpapíron csücsül, a sütőt előmelegítem 170 fokra. A sütésnél arra kell figyelni, hogy még fehérek maradjanak a linzerek, mert akkor a legmutatósabbak. Nálam ez 13 perces sütéssel volt elérhető, de nyilván ez sütőfüggő. Amikor kész, nagyon óvatosan bánjunk vele, mert még puha, és nagyon törik. Amikor már langyosra hűltek, és kicsit keményedtek is, le lehet szedni a sütőpapírról, és kezdődhet a móka 😊

Én a kiszúrt közepeket lekentem tojással és megszórtam dióval. Az összes többit párba rendeztem, megkentem lekvárral (nem kell sajnálni, úgy a finom, ha sok a lekvár benne, de azért vigyázzunk, hogy ne folyjon ki belőle, hogy mutatós maradjon a linzerünk), rátettem a kiszúrt közepű (és dióval megszórt) párját, és egyenes felületen hagytam egy órát szikkadni.

Utána műanyag dobozban eláll egy darabig (bár szerintem előbb elfogy, mint tönkremenne 😊 )

Ajándéknak, vendégvárónak, karácsonyi süteménynek egyaránt tökéletes választás, de bármilyen ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!