Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ismeritek a shiitake gombát? A shiitake egy Kelet-Ázsiában honos gombafaj, de világszerte elterjedt étkezési gomba. Krémes állagú, kissé a mogyoróra és a fokhagymára emlékeztető ízvilággal rendelkezik. Kiváló ízt ad a leveseknek, felhasználható ízletes köretként, húsok feltéteként vagy hozzáadhatjuk pirított zöldségkeverékhez is. (Forrás: https://chefgomba.hu/gombalexikon/)
Ahogy minden ehető gombafaj (a kislányom szerint minden gomba ehető, de vannak olyanok, amelyek csak egyszer…), a shiitake is rendkívül gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Ahhoz, hogy a benne lévő minden jót és jellegzetes ízét is megőrizzük az elkészítése során, pároljuk vagy pirítsuk 5-7 pedig olívaolajban, de ne tovább. Ennél a receptnél egy nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető módot mutatok a shiitake gombához, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók
- 10 dkg shiitake gomba (vagy ennek hiányában ugyanennyi csiperke vagy portobello)
- 5 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanálnyi zsiradék (ez lehet olívaolaj, teavaj, vagy kókuszzsír is, ízlés szerint)
- 30 dkg csirkemellfilé
- Ízlés szerint só, bors
- 1 kávéskanálnyi oregánó
- 1 kávéskanálnyi bazsalikom
- Késhegynyi tárkony
Habaráshoz
170 g tejszín 1 evőkanál (rizs)liszttel elkeverve vagy 120 g tejföl (esetleg natúr joghurt) 60 ml tejjel elkeverve
Tálaláshoz
2 evőkanálnyi pirított kesudió
Elkészítés
Ez a tejszínes shiitake gombás csirke körettel együtt 30 percen belül elkészíthető, így akár a hétköznapokba, akár egy sűrű hétvégi programba is könnyedén beilleszthető. Nem igényel hosszadalmas előkészületeket, cserébe a végeredmény egy igazán finom, ízletes és laktató fogás lesz.
Azzal kezdem, hogy a vöröshagymát apró kockára vágom, és egy fél kávéskanálnyi sóval meghintve kevés zsiradékon üvegesre párolom. Ez annyit jelent, hogy kis lángon addig kell sütni, amíg szinte áttetszővé válnak a hagymakockák. Nem szabad megégetni, mert akkor az egész ételt keserűvé teszi, és őszintén szólva nagy kár lenne ilyen aprósággal elrontani ezt a remek fogást. Szóval amikor már szép üveges a hagymánk, hozzáadjuk az időközben hosszában félbe, majd kb 3 mm vékony szeletekre vágott shiitake gombát és az apó kockára vágott fokhagymát. A gombát nem hámozzuk meg, és még mosást sem igényel, elegendő egy kefével leporolni róla a szennyeződést, ha van rajta. Ha szükséges, pár evőkanálnyi zsiradékot még adhatunk hozzá, és 5 perc alatt illatosra pirítjuk a gombát a hagymákkal. Ekkor kiszedjük az egészet egy tálkába, és félretesszük.
TIPP: akár itt is befejezhetjük a főzést 🙂 Ez a hagymás gomba ugyanis remekül megállja a helyét szendvics feltétként vagy egzotikus köret lehet egy grillezett húshoz vagy sajthoz, esetleg más grillezett zöldségek kiegészítője válhat belőle.
Ha mégis úgy döntünk, hogy a címben jelzett shiitake gombás csirkét készítjük el, folytassuk az alábbiak szerint. A visszamaradt zsiradékon a falatnyi (kb 3x 3 cm-es) kockára vágott csirkemellet aranybarnára pirítjuk, óvatosan sózzuk (hiszen a hagymát már sóztuk), borsozzuk, ízesítjük a zöldfűszerekkel.
Én szeretem, ha van egy kis roppanós kéreg sütve a csirkemellre, de természetesen ez ízlés dolga. A lényeg, hogy rendesen legyen átsütve. Amikor elkészül, felöntöm a (rizs)liszttel elkevert tejszínnel, 2 perc alatt összerottyantom, majd visszakanalazom a félretett hagymás gombát, újabb 2 percig összeforralom, és frissen tálalom is 🙂
Ha nincs kéznél tejszín, semmi vész: a tejfölt vagy joghurtot keverjük csomómentesre tejjel egy kézi habverővel, ugyanolyan jó szolgálatot tesz.
Magamnak gluténmentes tésztával tálaltam, a többieknek hagyományossal, és megszórtam tányéronként egy evőkanálnyi pirított kesudióval. Nagyon finom, kellemesen harmonikus és laktató ebédet varázsoltam az asztalra alig félóra alatt 🙂
TIPP
Pirított mogyoróval is feldobhatjuk tálalásnál. Köretként tészta helyett bulgurt (így készítsd el: https://degeszpocak.hu/bulgur-a-superfood/) vagy rizst is főzhetünk.
Jó étvágyat!
Brigi