Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
Ti is szeretitek az olyan ételeket, amik csak rövid előkészítést igényelnek, a végeredmény mégis szemetgyönyörködtető és nagyon finom? Az olyanokat, amiért bezsebelhetitek a jól megérdemelt dicséreteket? Nos, akkor ezt a wellington receptet jól tegyétek el magatoknak, mert bombabiztos, és nem igényel hosszas pepecselést, mégis lenyűgöző és igazán mutatós fogást tálalhattok vele. Lássuk is, hogyan!
Hozzávalók
A hús pácolásához
- 1-1,2 kg színhús, ami ebben az esetben karaj (de lehet sertésszűz, kacsamell vagy bélszín is)
- 1 dl zsiradék (ez lehet például olíva olaj, vagy olvasztott zsír)
- 12-15 g só (ez ízlés dolga, én a tavasszal eltett medvehagymás sót használom, a receptet itt találjátok: https://degeszpocak.hu/medvehagymas-so/ )
- Frissen őrölt bors
- Zöldfűszerek: majoránna, oregánó, citromfű ízlés szerinti keverékben (nálam 1:1 ez az arány, vagyis 1-1 evőkanálnyi mindegyikből. Persze bármelyik elhagyható, illetve lecserélhető másra, ha úgy szeretitek)
A gombás töltelékhez
- 30 dkg gomba (csiperke, laska, shiitake, bármi, amit szerettek)
- 3 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl zsiradék (legjobb, ha a sülthús szaftját használjuk)
- Só, bors
- 1 kávéskanál majoránna
A bundához
- 25 dkg liszt
- 10 g élesztő
- 6 g só
- 1,5 dl víz
- 1 evőkanálnyi olaj
Elkészítés
Ha azt mondtam volna nektek az elején, hogy ez a fogás legjobb esetben is 3 nap alatt készül el, valószínűleg örökre elvettem volna a kedveteket az elkészítésétől. Az igazság azonban az, hogy az első mozdulattól, a pácolástól kezdve tényleg 3 nap, mire az első szeletet a tányérra teszitek, de a tényleges munka azért ennél jóval kevesebb ám 🙂
Kezdjük azzal, hogy a szépen lehártyázott, megtisztított húst elővesszük. Ez lehet kicsontozott karaj, sertésszűz, kacsamell vagy bélszín, ízlésünknek (és pénztárcánknak) megfelelően. A húst az olajjal alaposan bedörzsöljük, majd a fűszerekkel minden oldalán egyenletesen befedjük. Csinálhatjuk úgy is, hogy az olajban elkeverjük az összes fűszert, és azzal kenjük be a húst körben, minden oldalán egyenletesen. A zöldfűszerekkel játszhatunk szabadon: én szeretem a citromfüvet, de ha ti inkább bazsalikomot tennétek rá, hajrá! 🙂
Ha ezzel elkészültünk, tegyük egy jól záródó jénaiban, vagy alufóliával lefedve hűtőbe 2-3 napra. Eddig nagyon hasonlít az elkészítése az egybensült karajéra, ugye? Ezt itt találjátok: https://degeszpocak.hu/egeszben-sult-szaftos-karaj/
Az egész recept leghosszabbalmasabb részén ezennel túl is vagyunk 🙂 A sütést is a fenti linken leírtak szerint végezzük el: a húst a hűtőből kivéve 30 percig hagyjuk átmelegedni. Ezután egy felforrósított serpenyőben elősütjük: minden oldalára fél-fél perc alatt a legnagyobb fokozaton kérget sütünk, ezzel meggátoljuk, hogy a húsban lévő finom szaft sütés közben távozni tudjon. Az így elősütött húst 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, fedő alatt vagy alufóliával lefedve 2-2,5 órán át sütjük alsó-felső sütéssel. Ekkor ellenőrizzük, hogy átsült-e (igen), és pár evőkanálnyi szaftot kiveszünk gombás raguhoz. Ha a hús kész, lefedve félretesszük, míg elkészítjük a gombás ragut.
Ehhez a kivett szaftban megdinszteljük a karikára vágott hagymát, fokhagymát és az apróra kockázott gombát. Ízesítjük a fűszerekkel, és puhára főzzük. Ha igényli, kevés zsiradékot adunk még hozzá, de nem szabad túl levesnek lennie, mert akkor eláztatja a tésztát, amibe tölteni fogjuk. Ha nagyon nem sikerül elfőzni a levét, kevés zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy felszívja. Tegyük félre hűlni.
Amíg a ragu is hűl, dagasszuk be a tésztát. A hozzávalókból laza, ruganyos kenyértésztát gyúrunk, és meleg helyre félretesszük 30 percre kelni. Kelés után tegyünk félre belőle egy kis darabot a díszítéshez, a többit téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy a rövidebb széle pár centivel hosszabb legyen, mint a kisült hús hossza.
Tegyük sütőpapírra, majd helyezzük rá a karajt. A tetején oszlassuk el a gombás ragut.
Lazán hajtogassuk rá a tésztát (ha nagyon szorosan tekerjük, szakadhat a tészta), és a tetejét díszítsük: a félretett tésztából sodorjunk csíkokat, amiket vékonyra kinyújtunk. A becsomagolt karajra tett tésztát finoman megspricceljük vízzel, hogy a csíkok jól ráragadjanak, majd egyik szálat alul, másikat felül tánclépésekkel díszítünk.
Végül hajtással lefelé toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Alsó-felső sütéssel süssük 25-30 percig, amíg szép barna színt kap a tészta.
Tálaljuk ízlés szerinti körettel, tartár mártással, és egy pohár finom borral 🙂
TIPP
Kelt tészta helyett használhatunk leveles tésztát is, ezzel egyszerűsödik az elkészítés folyamata.
Jó étvágyat!