Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A krumplisalátát nálunk ahány készítjük, annyiféleképpen. Édesanyám a tartárba tétel előtt kevés ecetes vízbe mártja a főtt krumplikat. Én ezt a lépést kihagyom, egyrészt nem is szeretem így annyira, másrészt jóval kevesebb lesz a macera is enélkül. A fasírtgolyókhoz a receptet részletesen megtaláljátok itt is. Most annyival pikánsabbá tettem, hogy friss petrezselyemzöldet is tettem a húsba.
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 2 babérlevél
- 2 vödör tejföl (850 g-osból)
- 4-5 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- egy csapott evőkanál cukor
- ízlés szerint só, bors
- egy fej lilahagyma
Elkészítés
A krumplit megpucolom, és falatnál nagyobb kockára vágom.
Sós vízbe teszem, mehet bele a babérlevél is, és puhára főzöm a krumplit. Rendszeresen ellenőrzöm, mert ha túlfő, szétmálik a salátában, és nem ez a célunk.
Közben elkészítem a tartár mártást: a tejfölt egy kézi habverővel lágyra keverem, majd ízesítem a majonézzel, mustárral, sóval, borssal, és kevés cukorral (ez helyettesíthető édesítőszerrel is). Összekeverem, kóstolgatom. Ha jó, belekeverem a vékony csíkokra vágott lilahagymát is.
Ha puha a krumpli, leöntöm a vizet róla, és hagyom kihűlni.
Nem érdemes forrón beletenni a mártásba, mert annál többet szív fel belőle. Óvatosan, hogy össze ne törjem, beleforgatom, és mehet a hűtőbe. Egy éjszaka állás tesz neki a legjobbat, de ha annyi időnk nincs, pár óra is megteszi. Tálalható fasírttal, sonkatekerccsel, kaszinótojással.
És így néz ki a teljes terülj-terülj asztalkám 🙂