Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 7-8 dl kész lekvár
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A bodza az egész család legnagyobb tavaszi kedvence, üdítő, szörp és palacsinta is készül vele. Eddig nem is gondoltam, hogy akár lekvárt is főzhetnék belőle, amíg egy régi kedves iskolatársam fel nem hívta rá a figyelmem. Kaptam tőle egy receptet, amit a saját szájízünkre átvariáltam, ebből született ez a kellemesen savanykás, bódítóan bodzaillatú dzsem.
Hozzávalók
- 15 bodzavirág
- 1 citrom (kezeletlen héjú)
- 5 dl víz
- 20-25 dkg cukor (ízlés szerint)
- 35 dkg reszelt alma (levével együtt)
- 20 db citrompótló
- 1 db Dr. Oetker 3:1 Dzsemfix
Elkészítés
Fontos, hogy a bodzavirágot szennyeződésmentes helyről szedjük, mert mosás nélkül használjuk fel, hogy a virágpor ne a mosogatóban landoljon, hanem a lekvárunkban 🙂
A virágokat (minél rövidebb szárral. Ha elég türelmünk van, le is szedegethetjük teljesen, én nem tettem) és a citromkarikákat rétegezve egy edénybe teszem, ráöntöm a cukorral elkevert vizet, és egy napra hűtőbe teszem.
Másnap lereszelem az almát (a 35 dkg már a reszelt alma súlya, levével együtt), és a citromkarikáknak levágom a héját (ha előző nap nem tettem volna. Merthogy nem tettem….). Hozzáadom a bodzához, és felteszem főni. Beleöntöm a dzsemfixet és a citrompótlót, és rotyogtatva jó 10 percig főzöm. Ekkor botmixerrel pürésítem, majd nagy lángon még 5 percre visszateszem főzni. Ezután kimosott, fertőtlenített üvegekbe mérem, celofánnal lefedem, és 20 percre fejre állítom. Nem dunsztolom, a várakozási idő után talpra állítom, és ha kihűlt, mehet a kamra polcára.
Piskótatekercsben debütált, de palacsintában, és más sütikben is remek, amikhez passzol a fanyar íz. Másnap teszteltük lekváros kenyér formájában is, úgy is nagyon finom!
Próbáld ki a bodzaszörpöt, a bodzás limonádét és a bodzás palacsintámat is, amíg tart a szezon 🙂