Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1,5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
A gombaételeket nemcsak azért szeretem, mert könnyen és gyorsan elkészíthetőek, hanem azért is, mert számtalan módon variálhatóak és finomak. Látványosan lehet őket tálalni, laktatóak, mindezek mellett még roppant egészségesek is. Kell ennél több indok arra, hogy gyorsan összedobjunk egy klassz fogást belőle? 😊 Akár a családunkat szeretnénk meglepni egy gyors nyalánksággal, akár vendégeket szeretnénk lenyűgözni egy mutatós előétellel, ezek a gombakrémes palacsinta falatkák jó választás lesz.
Hozzávalók
- 30 dkg gomba (ez ízlés szerint lehet csiperke, laska, vagy amit épp szeretünk)
- 3 szál újhagyma
- 2-3 evőkanálnyi zsiradék (ez lehet zsír, olaj, vaj, vagy kókuszzsír is)
- 10 dkg krémsajt
- Só, bors
- Pici majoránna
4 db kisütött palacsinta (ehhez válogass palacsintareceptjeimből itt: https://degeszpocak.hu/ezerarcu-palacsinta/ )
Elkészítés
Tudtátok, hogy a gombát nem érdemes megpucolni, mert így a héjában lévő értékes vitaminokat és tápanyagokat elveszítjük? Erről és további érdekességekről itt olvashattok bővebben: https://degeszpocak.hu/daralt-hussal-toltott-gomba/
Szóval a gombafejeket megtisztítom, majd egész apró kockára vágom. Az újhagymát felkarikázom, és a gombakockákkal együtt a zsiradékon pár perc alatt puhára párolom. Nem kell megijedni, a gomba vizet fog engedni (hiszen nagy része vízből áll), ez éppen elegendő lesz a pároláshoz. Ha mégis elfőné a levét, és úgy ítélem meg, hogy szükséges, akkor pótolom a folyadékot. Arra ügyelni kell, hogy ne legyen túlságosan leves, szaftos, mert akkor eláztatja a palacsintát, és nem lehet szépen tálalni.
Amikor a gomba és a hagyma már puha, ízesítem sóval, borssal, zöldfűszerrel (a majoránna mellett a bazsalikom és az oregánó is kiválóan feldobja a gombakrémet, kísérletezzünk az ízekkel bátran!).
Egy kis tálkába szedem, hogy gyorsabban hűljön, hozzákeverem a sajtkrémet (ez lehet tömlős sajt is. Ebben az esetben használjunk natúr és füstölt sajtot fele-fele arányban, igazi ízorgia lesz a végeredmény). Botmixerrel az egészet pürésítem. Nem kell teljesen pépesre dolgozni, én szeretem, ha a textúrája nagyjából megmarad, és felismerhető lesz a gomba nemcsak ízében, hanem állagában is. A kisütött palacsintákat jó vastagon megkenem a gombakrémmel (bátran kenhetünk rá a krémből, a sajtkrém a teljes kihűlése után összefogja, és sokkal ízletesebb lesz a végeredmény, mint ha csak megijesztjük a gombakrémmel a palacsintákat), feltekerem, majd jól záródó dobozban hűtőbe teszem pár órára (ha egy éjszakát áll, az tesz neki a legjobbat, de ha nagyon sietünk, akár azonnal is tálalhatjuk). Ennyi idő alatt az ízek jól összeérnek, és a palacsinta falatkák is szép szabályosra vághatóak lesznek.
A tálalásnál díszítsük frissen vágott mikrozöldekkel, és 1-1 fogvájót szúrjunk a falatkák közepébe, ezzel stabil tartást adunk nekik, és a kínálás során a szedést is könnyebbé tesszük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
További gombás receptjeimet keresd itt a blogon 🙂
TIPP
Keverjünk a gombakrémbe pár falatnyi apró kockára vágott és zsírjára pirított húsos szalonnát, remekül feldobja az ízét
Tálalásnál díszíthetjük olajbogyóval vagy mozzarella golyókkal is