Barion Pixel

Pezsgős párolt káposzta

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Főzelékek, köretek

Adag: 4 személyre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

A káposzta nem csak egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, de nagyon jól párosítható az almával és a pezsgővel. Így feldobhatsz egy régi klasszikust, és az étkezés főszereplőjévé teheted 🙂

Hozzávalók

  • 6 dkg cukor
  • 1 dl víz vagy narancslé
  • 15 dkg alma
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 65 dkg káposzta (ez már a nettó súly. én a lilát jobban szeretem, szebb a színe 🙂 )
  • Ízlés szerint 10-15 g só
  • Késhegynyi őrölt fűszerkömény
  • 0,5 dl pezsgő (én édeset használtam)
  • Szükség szerint víz

Elkészítés

A legpepecselősebb rész a káposzta vékony csíkokra aprítása. Használhatunk hozzá konyhai robotgépet, hogy meggyorsítsuk a folyamatot, vagy uborkagyalut, de késsel is megoldható. Ha ezzel végeztem, előkészítem a többi hozzávalót is: apró kockára vágom a vöröshagymát, 1*1 cm-es kockára az édes almát, és narancsot facsarok (már ha frisset használok. A dobozos is megteszi, de akár egyszerűen vizet is használhatunk).

Ha minden kész, bele is vághatunk: először egy magas edénybe beleszórom a cukrot, és nagy lángon elkezdem hevíteni.

Amikor a széle már kezd barnulni, kisebb lángra teszem, és folytonos kevergetés közben megkaramellizálom (épp úgy, mint a karamellás tej vagy a karamellás tortadísz esetében).

Amikor szép aranybarna, felöntöm a narancslével/vízzel, és addig kevergetem, míg újra folyékony lesz (ahogy a folyadékkal felöntöm, a cukor azonnal összeugrik, de nem kell tőle megijedni).

Ekkor hozzáadom a vöröshagymát és az almát, és pár percig párolom benne.

Ezután mehet bele a káposzta, a fűszerek és a pezsgő is (az alkohol a főzés során elpárolog belőle, így bátran készíthetjük így akkor is, ha gyerekek esznek belőle).

Fedő alatt közepes lángon időnként átkeverve addig párolom, amíg a káposzta megfő, de még kellemesen roppan a fogam alatt. Ha nagyon kevés lenne benne a folyadék, pici vízzel vagy narancslével pótolom.

Nagyszerű kiegészítője akár a Márton napi libasültnek, akár egy teával füstölt csirkemellnek vagy combnak is.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

TIPP: remekül kiegészíti a narancsmártás, hamarosan hozom annak a receptjét is 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!