Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 személyre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A káposzta nem csak egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, de nagyon jól párosítható az almával és a pezsgővel. Így feldobhatsz egy régi klasszikust, és az étkezés főszereplőjévé teheted 🙂
Hozzávalók
- 6 dkg cukor
- 1 dl víz vagy narancslé
- 15 dkg alma
- 5 dkg vöröshagyma
- 65 dkg káposzta (ez már a nettó súly. én a lilát jobban szeretem, szebb a színe 🙂 )
- Ízlés szerint 10-15 g só
- Késhegynyi őrölt fűszerkömény
- 0,5 dl pezsgő (én édeset használtam)
- Szükség szerint víz
Elkészítés
A legpepecselősebb rész a káposzta vékony csíkokra aprítása. Használhatunk hozzá konyhai robotgépet, hogy meggyorsítsuk a folyamatot, vagy uborkagyalut, de késsel is megoldható. Ha ezzel végeztem, előkészítem a többi hozzávalót is: apró kockára vágom a vöröshagymát, 1*1 cm-es kockára az édes almát, és narancsot facsarok (már ha frisset használok. A dobozos is megteszi, de akár egyszerűen vizet is használhatunk).
Ha minden kész, bele is vághatunk: először egy magas edénybe beleszórom a cukrot, és nagy lángon elkezdem hevíteni.
Amikor a széle már kezd barnulni, kisebb lángra teszem, és folytonos kevergetés közben megkaramellizálom (épp úgy, mint a karamellás tej vagy a karamellás tortadísz esetében).
Amikor szép aranybarna, felöntöm a narancslével/vízzel, és addig kevergetem, míg újra folyékony lesz (ahogy a folyadékkal felöntöm, a cukor azonnal összeugrik, de nem kell tőle megijedni).
Ekkor hozzáadom a vöröshagymát és az almát, és pár percig párolom benne.
Ezután mehet bele a káposzta, a fűszerek és a pezsgő is (az alkohol a főzés során elpárolog belőle, így bátran készíthetjük így akkor is, ha gyerekek esznek belőle).
Fedő alatt közepes lángon időnként átkeverve addig párolom, amíg a káposzta megfő, de még kellemesen roppan a fogam alatt. Ha nagyon kevés lenne benne a folyadék, pici vízzel vagy narancslével pótolom.
Nagyszerű kiegészítője akár a Márton napi libasültnek, akár egy teával füstölt csirkemellnek vagy combnak is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
TIPP: remekül kiegészíti a narancsmártás, hamarosan hozom annak a receptjét is 🙂