Barion Pixel

Pikáns gombás tokány

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Villámétkek, Összes recept, Húsétel

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

A gomba nemcsak nagyon egészséges, sokoldalú alapanyag, de nagyon változatosan lehet elkészíteni, és szinte minden ételt fel lehet dobni vele (jó, egy paradicsomlevesbe nem feltétlenül tennék 🙂 ). Tokányt én is sokféleképpen készítek (van egy alap tokányreceptem: https://degeszpocak.hu/tokany/, egy borsós változat: https://degeszpocak.hu/borsos-tokany-2/, egy pikáns borsós: https://degeszpocak.hu/borsos-tokany/, és egy gombás is: https://degeszpocak.hu/gombas-csirketokany/). Ez a mostani recept az előzőek legfinomabb részeit kombinálja, és szerintem ez lett az összes közül a legfinomabb 🙂

Hozzávalók

  • 5 dkg füstölt sonka
  • 1 dl/10 dkg zsiradék (ez lehet olaj, vaj vagy zsír is)
  • 2 ördögszekér gomba (vagy 2 nagyobb fej portobello, esetleg pár kisebb champion, vagyis csiperke)
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 30 dkg hús (ez lehet sertéskaraj, sertésszűz vagy csirkemell is)
  • 1 csapott evőkanál tört pirospaprika
  • 1 dl sör (elhagyható, ha nem szeretnéd)
  • Só, bors
  • Majoránna
  • 10 dkg (vegán) tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • Fél citrom leve

Elkészítés

Mindent előkészítek, mert szeretem, ha főzés közben minden kéznél van, nem két kavarás közben kell mondjuk hagymát pucolnom. Tehát előre megpucolom és apró kockára vágom a vöröshagymát, karikára a fokhagymákat. A húst falatnyi darabokra kockázom, a sonkát pedig csíkokra vágom. A gombát nem pucolom, csak folyóvíz alatt átmosom, ha szükséges. Legjobb, ha egy papírtörlővel csak áttöröljük, nem hámozzuk, mert a héjában sok értékes tápanyag és vitamin van, attól nem szeretnék megszabadulni. Kb. 3 mm vékony szeletekre vágom. Én most ördögszekér gombát használtam, de elkészíthető csiperkével vagy portobelloval is. Ha mindezzel megvagyok, kezdődhet is a móka! 🙂

Egy evőkanálnyi zsiradékon megfuttatom a sonkát. Nem kell teljesen kiszárítani, épp csak annyira, hogy zsírt engedjen, majd egy tálkába félreteszem. Az illatos-ízes zsiradékon a vékony szeletekre vágott gombát meggrillezem. Ezt több körben teszem, hogy a gomba ne főni kezdjen, hanem tényleg süljön, sokkal finomabb lesz így (és akár félre is tehetek pár szeletet, amivel az esti vagy reggelire szánt szendvicseket dobom fel. Próbáld csak ki!). A gombaszeletek mindkét oldalát kb 1,5-1,5 percig sütöm, és csak utána, tányérra kiszedve sózom, borsozom (azért, hogy ne gyűljön össze az edény aljában, mert a végén ehetetlenül elsóznám így az ételt). Ha szükséges, pótolom az elsütött zsiradékot, de arra ügyelek, hogy ne tocsogjon a zsírban a gomba.

Ha ezzel kész vagyok, üvegesre párolom a hagymát és fokhagymát. Ezután jöhet rá a kockára vágott hús. Plusz folyadék hozzáadása nélkül először fehéredésig sütöm (ezzel a hús rostjait összezárom, hogy ne engedje kisülni a szaftot).

Ezután rászórom a tört paprikát, elkeverem, majd felöntöm a sörrel. Nem kell félni, főzés közben az alkohol elpárolog (így gyerekek is ehetik az ételt nyugodtan), csak az íze és az illata marad az ételben, de ilyen mennyiséggel nem lesz zavaró, épp csak kellemesen pikáns (nem kell ehhez a márkához ragaszkodni, használj nyugodtan olyat, ami van otthon. Csak egy része kell az ételbe, a többi a szakácsé 🙂 ).

Ha kell, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst. Visszateszem a félretett sonkát, sózom, borsozom, és majoránnával ízesítem. Fedő alatt, időnként megkavargatva addig főzöm, míg a hús megpuhul (ez csirkénél kb. 10 perc, sertéshúsnál kb. 15-20 perc a húskockák nagyságától függően). Ekkor elkeverem benne a tejfölt (ha nem szempont a mentesség, mehet bele a hagyományos) és a mustárt, belefacsarom a citromot, és hozzáadom a félretett gombát is. Összerottyantom az egészet, és rizzsel, bulgurral (így készítem: https://degeszpocak.hu/bulgur-a-superfood/) vagy tésztával tálalom.

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!