Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Cukkini szezonban a kerítés is cukkiniből van nálunk 🙂 de ha az nem is, elég változatos módokon igyekszem tálalni, például imádjuk a cukkinis tócsnit. A család kedvence azonban ez a rántott cukkini, amit nem csak főételként, hanem rágcsálnivalóként (vagy akár utazáskor készre sütve) is szeretünk.
Hozzávalók
- 50 dkg cukkini
- kevés só (legjobb a medvehagymás só hozzá)
- 2 tojás
- 2 csipet só
- 30 dkg zsemlemorzsa
- Olaj a sütéshez
Elkészítés
A cukkinit alaposan megmosom (dörzsis szivaccsal bátran neki lehet esni, nem lesz bántódása), kb fél centi vastag szeletekre vágom, egymás mellé sorakoztatom őket és vékonyan megsózom.
Én a tavasszal eltett medvehagymás sót használtam, de fokhagymás vagy akár sima só is kitűnően megteszi.
Kicsit félreteszem, addig előkészítem a panírozáshoz a kellékeket. 1-1 mélytányért egymás mellé teszek. Egyikbe megy a zsemlemorzsa (én nem szoktam lisztet használni a panírozáshoz), a másikba egy villával felverem a tojásokat, ebbe teszek 2 kis csipet sót is.
A cukkinikarikákat bepanírozom a szokott módon: morzsa-tojás-morzsa a sorrend nálunk, és egy tányérra halmozom őket. Egy magasfalú edényben bő 2 ujjnyi olaja melegítek. Ne forrjon, de legyen jó meleg: a cukkininek éppen elég lesz annyi idő a sülésre, amíg a bunda eléri az aranybarna színt. Konyhai papírtörlőre szedem, hogy felszívja a felesleges olajat, majd még melegen tálalom.
TIPP
- Panírozás után fagyasztható is, és még fagyos állapotban kisütve olyan lesz, mint a friss. Hiszen tényleg az is lesz 🙂
- A maradék tojást és zsemlemorzsát össze szoktam keverni, hogy könnyen formálható, puha massza legyen, és azt is kisütöm. Mi bodagnak hívjuk, és nagyon szeretjük.
A grillezett cukkinit próbáltad már?