Barion Pixel

Gluténmentes és tejmentes chilis brownie

Szerző:

Gluténmentes, Tejmentes receptek, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 8-10 főre

Elkészítési idő: 1,5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Mióta gluténmentesen étkezem, nagyon odafigyelek, hogy mikor, mit és mennyit eszek. Sokáig azt hittem, hogy a gluténmentességgel együtt jár a desszertekről való lemondás is, pedig ez nagyon nem igaz. Kis kreativitással és némi gyakorlással ráérez az ember, hogy mit hogyan tud helyettesíteni, kiváltani, több gluténmentes édességet találtok már nálam is, például ezt a sütés nélküli erdei gyümölcsös tortát https://degeszpocak.hu/sutes-nelkuli-erdei-gyumolcsos-torta/, a linzert https://degeszpocak.hu/tokeletes-linzer-mentesen/ vagy a piskótatekercset https://degeszpocak.hu/cukor-es-glutenmentes-piskotatekercs/ A brownie régóta a család egyik nagy kedvence, nemcsak azért, mert nagyon finom (merthogy az 🙂 ), hanem azért is, mert nagyon egyszerűen elkészíthető – ami lássuk be, nem válik egyetlen fogás hátrányára sem. Nagy bánatomra eddig nem sikerült gluténmentesítenem, egészen mostanáig. Ráadásul úgy, hogy a család mindenevői is alig győzték befalni, ez pedig elég nagy dicséretnek számít szerintem. Fogadjátok (és fogyasszátok) hát szeretettel a gluténmentes brownie receptjét 🙂

Hozzávalók

  • 25 dkg tejmentes margarin
  • 20 dkg jó minőségű étcsoki
  • 20 dkg cukor
  • 0,5 dl balzsamecet (nagyon finom az epres vagy aszú balzsamecet)
  • 1 evőkanál méz (a csokoládés jól feldobja)
  • 4 db L-es méretű tojás
  • 5 dkg gluténmentes liszt (én Schar Patisserie Mix C-t használtam)
  • 5 dkg mákliszt (ezt én frissen daráltam egész mákból)
  • 6 g sütőpor
  • 1 kávéskanálnyi tört chili mag (ha nyitottak vagytok a csípősebb ízekre, ez lehet picit több is, de el is hagyhatjuk, ha nem szeretjük)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só

Elkészítés

A gluténmentes brownie elkészítése igazából semmivel sem bonyolultabb, mint a hagyományos testvéréé, mindössze más alapanyagok kellenek hozzá. Ezeket be lehet szerezni különböző bioboltokból, elérhetőek nagyobb áruházláncokban, és már online is megrendelhetőek. Szerencsére már rég nem számítanak olyan világvégén, titkos rejtekhelyen hozzáférhető kuriózumnak, mint pár évvel ezelőtt. Végszükség esetén egy részük akár otthon is előállítható, mint például az ebben a receptben használt mákliszt. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy jó kis házi kávédarálóra (ami egyébként roppant praktikus, mert lehet vele pillanatok alatt porcukrot is készíteni), és egész szemes mákra, ahogy én is tettem most.

Szóval a brownie-ra visszatérve: először is a kockára vágott margarint, a cukrot, a mézet, a chilit és a felkockázott csokoládét időnként megkevergetve vízgőz felett összemelegítjük. Ezt úgy csináljuk, hogy fogunk egy pici lábast, aminek az aljába öntünk kb 2 ujjnyi vizet, és feltesszük melegedni. A hozzávalókat egy olyan fém tálba mérjük, ami nagyobb, mint a vizes lábas, és bírja is a hőt, majd ráhelyezzük a lábasra. A tüzet a legkisebb lángra állítjuk, hogy épp csak forrjon a víz, így alulról melegíti a fém tálat, melyben szép lassan összeolvadnak a belemért anyagok. Nem kell főzni, elég, ha szépen egyneművé olvad az összes hozzávaló, még a cukorszemeknek sem kell teljesen feloldódniuk. Konyhakesztyűt használjatok mindenképpen, mert a fém tál átforrósodik!

Amíg a csoki és a többiek olvadoznak, a 4 egész tojást gépi habverővel verjük fel jó habosra. Egy harmadik edénybe mindeközben mérjük ki az összes száraz hozzávalót: a liszteket, a csipet sót, a sütőport, fahéjat és ha szeretjük, akkor a chilit is.

Ha a receptben megadott mennyiséget használjuk, szinte észrevehetetlen a chili a sütiben, épp csak egy halvány chili ízt ad neki. Én legközelebb ennél többet fogok beletenni (kb a dupláját), hogy kissé markánsabb legyen az íze, de ha nem szeretitek, egyszerűen ki is hagyhatjátok belőle.

Amikor a csokis-margarinos massza már teljesen összeolvadt, pár percre félretesszük, hogy hűljön egy kicsit. Ha már csak langyos, nagyon lassan csorgatva, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a felvert tojáshoz, és még 2-3 percig géppel összedolgozzuk; ekkor adom hozzá a balzsamecetet is. Ne féljetek ettől, a kész sütiben az ecetet egyáltalán nem lehet kiérezni, cserébe egy nagyon finom, könnyű, laza tésztát fog eredményezni. Az ecet lehet aszú vagy epres, illetve almás balzsamecet is, vagy amilyen éppen van otthon. A lisztes keveréket már óvatosan, keverőlapáttal dolgozzuk bele a masszába, csomómentesen elkeverve. Margarinnal kikentem egy 25*17 cm-es formát, kb 5 cm vastag lett benne a tészta. Úgy válasszuk meg az edényt, hogy legyen helye a tésztának emelkedni sütés közben.

180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 45-55 perc alatt süssük meg. Tegyünk tűpróbát, és addig süssük, amíg a fa (!) fogvájóra már csak alig ragad a tészta. Akkor az igazi a brownie, ha belül még kissé lágy, ragacsos, kívül pedig roppanós kéreg sül rá. Még melegen tálaljuk, magában vagy egy gombóc fagyival megkoronázva.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

TIPP

A recept eredeti (nem mentes) verzióját a Borecet Művek ecetmanufaktúra karácsonyi édességes sütidobozában találjátok, az ő epres balzsamecetüket használtam ebben a receptben is.



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!