Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
„Mindegy, nem tudom, valamit” – rendszeresen ezt a választ szoktam kapni, amikor közvéleménykutatást végzek a családomon belül, hogy vajon ki mit kíván reggelizni, ebédelni vagy éppen – teszem azt – vacsorázni. Ezzel meg jól ki vagyok segítve, igaz? 🙂
Régóta gondolkozok azon, hogy összeállítok egy heti menü tervet, de én alapvetően impulzus-szakács vagyok, ezért nem is ugrottam neki eddig. Viszont többen kértétek, hogy csináljak ilyet mégis, szóval összeszedtem magam és a kedvenc ételeinket (vagyis ezeknek egy egy hétre való válogatását) 🙂
Amit tudnotok kell erről: hétköznap általában igyekszem olyan ételeket főzni, amik könnyen, gyorsan elkészíthetőek, hétvégére hagyom a hosszabb időt igénybe vevő mutatványokat. Ezen kívül szeretem úgy megoldani a főzést, hogy vagy maradjon másnapra is, vagy kis átalakítással új fogássá varázsolható legyen – így mégsem ugyanaz, de mégis egyszerűen elkészülnek az ételeink. Mindenki nyer, igaz? 🙂
A következő gyűjtemény egy hétre való menüsort tartalmaz, reggeli-ebéd-vacsora főétkezésekkel, elsősorban mindenevőknek, de sok esetben belecsempészve a mentes menüt is. Ha valamilyen diétát tartasz, és olyat találsz a menüben, amit épp nem ehetsz, keress bátran alternatívát az oldalon 🙂 Azt tudnod kell, hogy nem vagyok dietetikus, nem számolgatom a kalóriákat, tápanyagértékeket. Ettől függetlenül törekszem a változatos menüsorra, ami a család és a munka mellett is megvalósítható. Ezek a menüsorok a mi családunk szájíze szerint állnak össze, és kedvcsinálónak, ötletadónak mutatom nektek is.
Az ételekre kattintva a recepthez is eljuttok, jó böngészést és jó étvágyat kívánok!
TIPP: reggelire és vacsorára fogyassz sok nyers zöldséget (paradicsom, paprika, retek, hagyma, uborka, mikrozöldek, vagy amit csak szerettek), ezzel is feldobva és változatossá téve az étkezéseket
A vacsora nálunk általában valamilyen hideg étel (szendvics, vagy amit reggelire, ritkábban az, amit ebédre ettünk), ezért erre külön sort nem állítottam össze.
HÉTFŐ
- reggeli: répakrém előző nap sütött kovászos kenyérrel
- ebéd – leves: tárkonyos krumplileves
- ebéd – főétel: káposztás tészta
KEDD
- reggeli: csirkemájas zsíros kenyér
- ebéd – leves: csirkemellből leves
- ebéd – főétel: paraszt-tarhonya
SZERDA
- reggeli: tejes-vajas szendvicskrém zsemlével
- ebéd – leves: gombaleves
- ebéd – főétel: pizzás csirkemell csíkok
CSÜTÖRTÖK
- reggeli: cukkinikrém pirítós kenyérrel
- ebéd – leves: fokhagyma krémleves
- ebéd – főétel: lasagne
PÉNTEK
- reggeli: körözöttes kenyér
- ebéd – leves: tojásleves
- ebéd – főétel: grízes tészta
SZOMBAT
- reggeli: töltött kifli
- ebéd – leves: fácán (vagy tyúk) húsleves
- ebéd – főétel: fácánhús cukkinis tésztával
VASÁRNAP
- reggeli: húspástétom (előző napi leveshússal) éjszakai kelesztésű kiflivel
- ebéd – leves: előző napi húsleves
- ebéd – főétel: teával füstölt csirkecomb (vagy sertés szűz) bulgurral
Ha neked is van ötleted heti menüre, szívesen várom a Degeszpocak facebook csoportban, amit itt találsz: Degeszpocak csoport 🙂