Barion Pixel

Karanténkonyha Degesz módra

Szerző:

Összes recept, Trükkök és praktikák

Szerintem egészen egyszerűen nem létezik ma olyan család, akit kisebb vagy nagyobb mértékben, de nem érintett volna az elmúlt egy év alatt vagy manapság a pandémia, a COVID járvány miatt időszakosan előforduló karantén vagy lezárás. Akár azért, mert alanyi jogon érintett, akár azért, mert kiskorú gyermeke(i) bölcsődéje, óvodája, iskolája zárt be hosszabb-rövidebb időszakokra. Én szerencsésnek tartom magunkat, mert a férjemnek és nekem is engedélyezett a home office lehetőség, így nem kell már az év elején elfogyasztanunk az egész éves szabadságunkat. Az mondjuk már más kérdés, hogy hosszú távon mennyire jól viselhető mentálisan és idegileg a munka-óvoda-iskola-háztartás(-Degeszpocak bejegyzések) vezetése…. Sok esetben a családokat a bezártság mellett az időhiány vagy épp a százféle teendő összehangolása állítja a legnagyobb kihívás elé. Nehéz ugyanis jól teljesíteni úgy, hogy egyszerre kell három-négyféle dolgot csinálni. Mindezeket fejeli meg az egyik legfontosabb kérdés: mit eszünk ma?

Nekem van pár kedvenc válaszom, amit rendszeresen hallok a szeretteimtől, ezek közül a „nem tudom”, „mindegy”, „valamit” a leggyakoribb. Csak épp ezekkel nehéz bármit kezdeni 🙂 Ha meg saját kútfőből főzök, azzal nem feltétlenül lesz mindenki elégedett, és akkor mi még csak négyen vagyunk a családban, bele se merek gondolni az ennél nagyobb létszámba…

Ebben a fejetlenségben nekem sokat segít a tervezés és az előrelátás (amik nagyon szépen hangzanak, se sajnos sok esetben nem megyek velük semmire… mert amit aznapra terveztem, azt épp nem kívánja a családból senki. Legrosszabb esetben még én sem 🙂 ). Elárulok nektek pár konyhai trükköt, amik segítettek és segítenek nekem, hogy minél hatékonyabbá tudjam tenni a mindennapjainkat, és estére is maradjon még életerő és lelki béke, amikor már le lehet tenni a lantot.

Ezeket tedd karantén idején a konyhádban

Először is a legegyszerűbbel kezdem: rendelj ebédet! Ha teheted, és van a közeledben megfizethető áron elfogadható kifőzde, rendelj magatoknak. Ezzel nemcsak a bevásárlás egy részét veheted le a válladról, hanem az előkészítésre-főzésre fordított időt is radikálisan lecsökkentheted, a romok eltakarításáról nem is beszélve (észrevetted már, hogy akármennyi időt is fordítottál a főzésre, az biztos, hogy tálalás után 10-15 percen belül már nyoma sem lesz az ételnek, mintha egész addig nem is csináltál volna semmit?). Ma már számtalan ételkiszállítással is foglalkozó étterem közül lehet válogatni országszerte. Ha pedig a mentesség és a vegán ízek is közel állnak a szívedhez, próbáld ki a Veggie Pig-et! Nemcsak a mindig friss alapanyagokra fordítanak maximális figyelmet, de a dobozaik is környezetbarátak: növényi alapúak és komposztálhatóak. Mottójuk: „Szeretünk főzni és enni. Ételeinket akár Te is elkészíthetnéd, de jobb, ha tőlünk rendeled 🙂 ” Ételeik válogatott alapanyagokból készülnek, tartósító-színezékmentesek, ételfestéket nem tartalmaznak, és alapból vegának. Kérésre mindent és mindenből főznek. Itt találod őket:

Tankold fel a hűtőt alapanyaggal

Nagyon hasznos segítség a fagyasztó, akármilyen kicsi is. Nekem például egy négyfiókos kis fagyasztóm van, de az mindig tele: húsokkal, mirelit zöldséggel és gyümölccsel, levelestésztával. Mert akkor tudok viszonylag gyorsan főzni, ha van otthon alapanyag. Különösen hasznos ez, ha boltbezárások is vannak, vagy ha hozzám hasonlóan te is impulzusfőző vagy. Ilyenkor elég előkapni valamit, és elkerülhető a boltbajárás kálváriája. FONTOS: kiemelném, hogy nem kell egy évre elegendő fagyasztott árut betáraznod, elég, ha 2-3 hétre gondolkozol. Persze ha van elég helyed, és tudod is, hogy el fogod használni, amit megveszel, akkor hajrá, de semmiképpen nem gondolom, hogy mirelitben kellene tartani a pénzedet, ha tudod, hogy úgysem főzöl, csak szökőévente (ugyanez a helyzet a liszt-, cukor- és élesztő-felvásárlással is 🙂 )

Menj biztosra!

Az nagyon jó dolog, ha szeretsz kalandozni a konyhában, szívesen próbálsz ki új ízeket, eddig nem használt alapanyagokat, módszereket. Csak bátorítani tudlak minderre! Azonban ennek nem most van itt az ideje. Amikor minden perc számít, és szó szerint a túlélésre játszol, akkor olyat főzz, amiről biztosan tudod, hogy pozitív fogadtatásra talál. Ne most akarj megtanulni tang zhong technikával kovászos kenyeret sütni, azt hagyd meg békeidőre. Most főzz paprikás krumplit és grízes tésztát, ha arról tudod, hogy megeszi a család játszmázás nélkül.

Használj csak egy tálat

Vagyis főzz egytálételeket! Lehet az éppen egy rizses hús (készítsd el így: https://degeszpocak.hu/gyors-egytaletel-rizseshus/  vagy akár paraszttarhonya: https://degeszpocak.hu/tarhonya-vagy-paraszttarhonya-tojasmentes/, a lényeg, hogy minél kevesebb eszköz és alapanyag kelljen hozzá, és főleg minél kevesebb idődet rabolja el az elkészítése.

Ezeken kívül én imádom és gyakran alkalmazom ezt a módszert is: dobálj bele a tepsibe ezt-azt, fűszerezd ízléses szerint, és told a sütőbe. Innentől már az ő dolga, neked csak ki kell venned és tálalnod. Hát lehet ennél egyszerűbb? Erre legjobb példa a csőben sült zöldségek: https://degeszpocak.hu/csoben-sult-brokkoli-fetaval/. Ha pedig a hús is elvárás egy fogásban, nézd meg ezt a csirkecombos változatot: https://degeszpocak.hu/sult-csirkecomb-zoldsegagyon/

Gondolkodj nagyban!

Ha már nekiállsz főzni, annak az ételnek édesmindegy, hogy egyszeri étkezésre elegendő, vagy akár 2-3 alkalomra is. Főzz nagyban, sokat, és fagyassz le belőle. Persze nem minden étel szereti a fagyasztást, a tojásos ételek, vagy a tejfölösek és burgonyásak például kimondottan ehetetlenek lesznek kiolvasztás után, de számtalan ételnek meg sem kottyan pár nap vagy hét a fagyóban. Így amikor nagyon meg vagy szorulva, elő tudod venni az életmentő adagot, hagyod kiolvadni, szükség szerint rottyantassz rajta egyet, és alig pár perc munkával komplett ételt tudsz az asztalra varázsolni. Jól hangzik, ugye? 🙂

Fagyasztástűrő receptjeimre pár példa, amiket nagy mennyiségben is egyszerűen elkészíthetsz:

Alakítsd át!

Számtalan olyan fogás van, ami önmagában is megállja a helyét, de egy kis előregondolkodással, tervezéssel, no meg egy minimális munkával másnap könnyedén átalakítható egy másik fogássá. Így voilá, egy ütéssel két (vagy akár több) legyet is üthetünk 🙂

Ilyen ételek például:

  • a lasagne-hoz használt darált hús mártással (itt találod: https://degeszpocak.hu/lasagne-hazilag/) : egyik nap még lasagne, másnap bolognai, harmadnap pedig egy jó kis töltött gomba (itt a receptje: https://degeszpocak.hu/daralt-hussal-toltott-gomba/) is készülhet vele (arról nem is beszélve, hogy fagyasztható is 🙂 )
  • a paprikás krumpli (videós recept: https://degeszpocak.hu/paprikaskrumpli/): első nap jóízűt eszik a család belőle, másnap főzök ki percek alatt tésztát hozzá, és pikk-pakk kész a krumplistészta
  • levesben főtt hús: nemcsak a levest teszi gazdaggá, de egy jó kis mártással (mint például a fent említett paradicsomos húsgombóc mártása), esetleg rizzsel vagy bulgurral tálalva főétellé is válhat. Vagy készíthetünk belőle húspástétomot (a recept: https://degeszpocak.hu/huspastetom/), és máris letudtunk egy reggelit vagy vacsorát 🙂

Szeresd a tésztát

A tészta az egyik legjobb barátunk a konyhában: gyorsan elkészül és számtalan módon elkészíthető. Használj bátran boltit, nem ilyenkor kell feltétlenül nekiállni házitésztát gyúrni (de ha egy pici érdeklődésed is van iránta, mindenképpen próbáld ki, mert sokkal finomabb a házi. Higgy nekem, a gyerekeim szerint én főzöm a világ legjobb üres tésztáját 🙂 ). Többféle tésztaételt is találsz nálam, válogass kedvedre: https://degeszpocak.hu/category/tesztafelek/

Nem leszel pácban, ha pácolsz

Ha eddig nem tetted, ismerkedj meg a legegyszerűbb pácolási technikákkal. Minden húsnak jót tesz, ha sütés előtt pár napot pácban tölt. Sokkal jobban átjárják az ízek, és sütés után is sokkal szaftosabb, ízletesebb marad a kész hús. Nem kell azonban most sztárséffé avanzsálnod, ha eddig nem alkalmaztad ezt a technikát: fogd meg a húst, irdald be, tolj bele pár helyen fokhagymát, esetleg szalonnacsíkokat is, kend körbe alaposan zsiradékkal (legjobb az olívaolaj), sózd, borsozd, és simogasd át zöldfűszeres kézzel is. Ez lehet majoranna, bazsalikom, oregánó, vagy amit csak szeretsz. Én szoktam citromfű ágakat is tenni mellé, nagyon kellemes ízt ad a húsnak. Jól záródó edényben (vagy ha teheted, vákuumzacskóban) 2-3 napig hagyhatod a hűtőben, utána csak told a sütőbe, és a hús méretétől függően 1-2-3 óra alatt készresül. Ez a módszer működik karajjal, csirke- és kacsacombbal is, de sertésszűzzel sem megvetendő. Karajjal így sütöm: https://degeszpocak.hu/egeszben-sult-szaftos-karaj/

Egyet mondok, kettő lesz belőle

Egyetlen alapanyagból ugyanazzal az előkészítéssel ízesítéstől függően többféle ételhez is kilyukadhatunk. Például fogok egy nagyobb adag csirkemellet, falatnyi kockára vágom, és zsiradékon elkezdem pirítani. Sózom, borsozom, majd több részletre szétosztom, és ezek készülhetnek belőle:

Ugyanez a szétosztás remekül működik a csirkemájjal is: fogom a hagymát, és zsiradékon puhára párolom. Hozzáadom a kockára vágott csirkemájat, pár perc alatt lepirítom. Ezután háromfelé szedem, és máris kész az alap, amiből lehet:

Ugye, mennyivel jobban hangzik, mint 3 napig ugyanazt enni?

Az ezerarcú kenyértészta

Akár hiszitek, akár nem, a kenyérsütés is könnyedén beleilleszthető még a home office-ba is, ha kicsit előredolgozunk. Az összes péksütemény előkészíthető még este, éjszakai kelesztéssel jól elvan magában a hűtőben/hidegen, és másnap csak sütni kell, ezt meg már megoldja egyedül a sütő. Én rendszeresen sütök így kiflit (itt találsz hozzá részletes leírást: https://degeszpocak.hu/kiflisutes-ejszakai-kelesztessel/), kenyeret, sőt kalácsot is.

Ha pedig egy jól bevált tésztából duplázunk vagy triplázunk, máris többféle finomság áll rendelkezésünkre. Például a mindennapi kenyerünk vagy a vajas szendvicskenyér receptje is alkalmas arra, hogy kenyeret és kiflit is formázzunk belőle: harmadából lesz kenyér, harmadából kifli vagy akár (császár)zsemle, és szintén harmadából süssünk pizzát. Ez egyébként a legjobb értékmentő, mert mindenféle maradékot elnyel: szebb napokat is megért zöldségek, száraz sajtok, felvágottak, sülthúsok, és még a fenti bolognai is remekül összefér vele 🙂 Ráadásul a péksütemények kisütve is fagyaszthatóak, így bármikor előkapható a hűtőből, egy órán belül kiolvad, és máris készülhet belőle a szendvics vagy bármi.

Akár tapasztalt, hard core mester vagy, akár kezdő konyhatündér, pár dolog nagy hasznodra válik, ha tésztával dolgozol. Aki sokszor süt péksütit, kenyeret, biztosan szembesült már azzal, hogy a konyharuhával letakart tepsiben megszárad, kiszárad a kelesztett tészta vagy rosszabb esetben a konyharuhába is beleragad. BogBag Bogi Szél Eugéniával éppen erre a problémára fejlesztette ki a lélegző, praktikus kelesztőkendőt. A BogBag kelesztőkendő sokoldalú társad lesz a konyhai sütésnél:

  • pont akkora, hogy a tepsit le tud vele takarni (40*45 cm), így a kendő alatt a tészta nem szárad ki és szépen megkel
  • a megsült kenyeret, péksütit pedig bele is tudod csomagolni, hogy megóvd a tárolás során a kiszáradástól
  • és kirándulásokon, piknikeken is szuper társ terítőként.

Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. A kelesztőkendőt itt találod: https://www.bogbag.hu/

Tárazz be félkész- és késztermékekkel

Itt most nem arra buzdítalak, hogy a mindenféle adalékanyagos, zacskós porokból tankolj fel egy hadseregnek valót (bár az sem ördögtől való, ha ilyenből is akad otthon pár, vészhelyzetekre. Mert ilyenek akadnak, és enni akkor is kell….). Ma már sok helyen (a webshop a barátod, ezt ne feledd), és megfizethető áron hozzá lehet jutni félkész termékekhez, amiket jó esetben hazai kistermelők készítenek. Ezek lehetnek szószok, mártások, alapok, amiket kevés vagy semennyi munkával azonnal tálalhatóvá tudsz varázsolni. Ráadásul az ízük is finom, és megvásárlásukkal magyar családokat támogatsz.

Egyik személyes kedvencem a babos zakuszka, melyet a Gourmet&Delicious Manufaktúra készít. Házias ízű, hozzáadott adalékanyagoktól mentes, és teljesen konyhakész. Kenheted kenyérre (meleg)szendvicsalapnak, boríthatod kifőzött tészta tetejére mártásnak, eheted húsok mellé köretnek (vagy akár egyetlen kanállal fel is falhatod az egész üvegnyit, ahogy én tettem 🙂 ).

Ezt a terméket és egyéb finomságokat is megtalálsz a weboldalukon: http://gourmetanddelicious.hu/  

Az Ataisz márkanév alatt létrehozott termékeket pedig olyan, gyors konyhai segítőként találták ki, melyek azon kívül, hogy adalékmentesek (szója-,tej-,tojás-, hozzáadott cukormentesek), a növényi fasírtporok a hús helyettesítésére vagy csak csökkentésére, rost dúsításra, ízesítésre használhatóak. A vegetáriánusokon, vegánokon kívül a húsevők ízlésének is megfelel, a visszajelzések alapján frissen nagyon szeretik. (Sokszor a húsevők nem is gondolják, hogy húsmenteset esznek épp 🙂 ) Húsos fasírtba is keverhető, dúsítható vele, így teljesebb értékűvé téve azt. Elkészítése pofonegyszerű és villámgyors: pusztán a megadott víz hozzáadásával össze kell keverni és pár perc múlva süthető!  A gyerekek ízlésének is megfelel, frissen ropogósan szeretik legjobban. A csicseriborsós fasírtpor-család a hozzáadott glutént nem tartalmazó változatuk, melyet az újabb táplálkozási igényeknek alakítottak ki. A gyártó mottója: „Őrlünk, keverünk, csomagolunk az üzemünkben hogy a főzésben velünk időt, és energiát is spóroljatok.” Itt találjátok termékeiket: https://ataisz.hu/

Bízom benne, hogy találtatok hasznos ötleteket, tippeket magatoknak, és tudtam segíteni abban, hogy a konyhai tevékenység a muszájból élménnyé válhasson (de legalábbis egyszerűsödjön) 🙂

Végül fogadjátok szeretettel és forgassátok haszonnal ezt a két menüsoromat, melyeket teljes hétre állítottam össze:

Brigi

A bejegyzés támogatott, de szerintem mindannyian nyertünk azt itt olvasható praktikákkal 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!